ביקורות והמלצות

ביקורות והמלצות, על מסעדות,בתי מלון, סרטים וכל מה שמעניין

חיפוש באתר

 

 

את מנהג אכילת הפירות היבשים התחילו חסידי אשכנז ובאמת, בתחילה היה נפוץ אצל האשכנזים בלבד. אז בבקשה ,שלא תגידו שהאשכנזים לא רשמו משהו  לזכות המטבח הישראלי (חוץ מגפילטע פיש  ורגל קרושה) ולרשימת האוכל הטעים .

עם הזמן, התפשט המנהג, לאכול פירות ,בכל קהילות ישראל.

בחג ט"ו בשבט, מדובר בראש השנה לאילנות ובתנובתם החדשה. אם חשבתם שהוויכוח אצל היהודים התחיל בדורנו, אז תירגעו, מאז ומתמיד היהודים מתווכים על כל דבר(מה זאת אומרת לא?)

גם סביב סוגיית פרי העונה החדשה היה וויכוח בין בית הלל לבית שמאי. התווכחו האם לציין את החג בראשית החודש או - בט"ו לשבט. ואז בכדי להיות בטוחים שמברכים על פירות השנה ולא של השנה הקודמת הוחלט ללכת עם בית הלל ולציין את המאוחר מבין השניים.

מאז חוגגים ראש השנה לאילנות לא בתחילת החודש אלא באמצע החודש.      

בכלל ביהדות, עצי ארץ ישראל זוכים להרבה כבוד והערכה ובמיוחד לאחר הירידה לגלות, אכילת פירות הארץ ובמיוחד שבעת המינים קיבלה משמעות של געגועים לארץ.

 

אין חג בלי חגיגת אוכל

אין אצלנו חג שלא אוכלים בו מטעמים הרי שבחג האילנות, מרבים באכילת פירות, כפי שאמרנו  משבעת המינים בהם בורכה ארץ ישראל ובפרט פירות יבשים ואגוזים למיניהם כגון תאנים,תמרים, צימוקים, חרובים, ושקדים. 

 

פירות יבשים, למה כמה ומדוע...

פירות יבשים נצרכים בט"ו בשבט בכמות גדולה, כדאי לברר את מידת התרומה והנזק שלהם לבריאות. לענות על מספר שאלות כמו: מה בריא ? מה הם מכילים? מה מבדיל אותם מפירות טריים?

ייבוש הפירות התחיל בימי קדם על מנת לשמר אותם לזמנים שהם לא גדלים. השימור מוציא מהפרי את המים ובסביבה יבשה חיידקים אינם יכולים לחיות.

להלן העובדות: הוצאת הנוזלים מעלה את הדחיסות הקלורית, ומעלה את כמות הסוכר בפרי, פירות יבשים מעלים את כמות הקלוריות פי 5 מפרי טרי.

עכשיו נשאלת השאלה האם כדאי לאכול את הפירות היבשים ביחס לפרי טרי? לשם כך, נאסוף את הנימוקים בעד ונגד צריכת הפירות היבשים

ברוב המקרים יותר משתלם (מבחינה קלורית), לאכול את הפרי הטרי ברמות נפח, אך ביחס לכמות הוויטמינים והסיבים התזונתיים, הפרות היבשים עשירים יותר.

ואם נשווה אותם לקינוחים אחרים או לחטיפי אנרגיה, אז מרבית סוגי הפירות היבשים, אינם מכילים שומן ולכן הם דווקא אידאליים לצריכה כחטיף (חוץ ממספר סוגים שעוברים טיגון כמו למשל הבננות).

 

הערכים התזונתיים בפירות היבשים- בעד

תאנים - עשירות בסידן אשלגן וסיבים תזונתיים. כמות קלוריות ל- 100 גרם מכילים 249 קלוריות. דבלה קטנה מכילה 21 קלוריות. שילוב תאנים בתפריט יכול לסייע במניעת יתר לחץ דם, במניעת אוסטיאופורוזיס ועוזרת למנוע עצירות.

תמרים - עשירות בסידן אשלגן (המונע יתר לחץ דם) מגנזיום ברזל והם עשירים בסיבים תזונתיים המסייעים במניעת עצירות . תמר מג'הול אחד גדול שווה כ-60 קלוריות. תמר אחד הוא מזון אידיאלי לפני תחילת אימון. ממחקרים ראשוניים עולה, שאכילת תמרים יכולה לסייע בהפחתת הסיכון לסרטן, וכן בהורדת רמות הLDL - בדם (הידוע בשמו הכולסטרול הרע). כמו כן אכילת תמרים יכולים גם להפחית את הסיכון ללקות במחלות לב וכלי דם. התמרים עשירים גם בויטמין  B6המסייע לנטרול הומוציסטאין, אשר חשוב לפעילות מערכת העצבים, ומסייע בחילוף החומרים.

משמשים - גם הם פירות העשירים בברזל והם מומלצים לסובלים מאנמיה. משמש אחד שווה 16 קלוריות. המשמשים עשירים באשלגן ובבטא-קרוטן. בטא קרוטן הוא פיטוכימיקל המקנה למשמש את צבעו הכתום, פועל בגוף כנוגד חמצון והופך בגוף לוויטמין A העוזר לאיחוי ויצירת רקמות, הבטא קרוטן ידוע גם כחומר אנטי סרטני. המשמשים עשירים בסיבים ומסייעים לטיפול בעצירות, כמו כן הם מגנים מפני מחלות לב וכלי דם.

שזיפים - שזיף אחד שווה 20 קלוריות. השזיפים עשירים במיוחד בוויטמין A. העוזר לאיחוי ויצירת רקמות. השזיפים עשירים מאוד בנוגדי חמצון יותר אפילו מהשזיפים הטריים. ולכן יכולים למנוע מחלות לב כלי דם וסרטן. כמובן שהשזיפים גם ידועים ביכולתם לסייע לבעיות עצירות (זאת בזכות החומצה הכלורוגנית והסוכר האלכוהולי שבהם.

צימוקים - כף צימוקים שווה כ- 40 קלוריות. הצימוקים מסייעים במניעת חורים בשיניים, למרות כמות הסוכר שבהם. הם עשירים באשלגן אשר מסייע בהפחתת לחץ דם ומקטין את הסיכון למחלות לב וגם טוב במניעת דלקות. הצימוקים עשירים בברזל, בנוגדי חמצון, במינרל בור ובוויטמין B6 המסייע לנטרול הומוציסטאין. לצימוקים סיבים תזונתיים המסייעים להפחתת רמות הכולסטרול וכמו כן הם יכולים לסייע בהורדת רמת הסיכון ללקות בסרטן המעי הגס.

פירות הג'וג'י בריס - עשירים בחלבון.  ג'וג'יס הינם תותי יער מיובשים המכילים 18 חומצות אמינו חיוניות. בנוסף עשירים באבץ, סידן, סלניום,  סיבים תזונתיים וויטמינים: C, E, B, A.

 

לסיכום כל חג והפינוקים שלו ולכן לא אקפח אתכם גם בט"ו בשבט ואציע לכם שני מתכונים מנצחים המשלבים פירות יבשים. מנה עיקרית ומנת קינוח.

 

עוף ממולא באורז ופירות יבשים

 

מצרכים:

1 עוף גדול

1 בצל גדול קצוץ דק

5 שיני שום קצוצות דק

כף שמן זית

1.5 כוסות פירות יבשים מעורבים (שזיפים, צימוקים, משמשים, חמוציות)

חצי כוס פיסטוקים לא מומלחים

1 כוס אורז בסמטי מלא

תבלינים: פלפל שחור, מלח, פפריקה.

 

אופן ההכנה:

1.מזהיבים את הבצל והשום בשמן. מוסיפים את הפירות היבשים והפסטוקים ומטגנים קלות .

2.מוסיפים את האורז והתבלינים ומכסים במים רותחים (1.5 כוסות מים). שהמים מתאדים והאורז מבושל אך לא לחלוטין.

3.ממלאים את העוף בתערובת האורז לא לדחוס את האורז, סוגרים את פתח העוף בקיסמים. את העודף מוסיפים לתבנית האפייה.

4. מורחים את העוף בתבלינים. מניחים בתבנית אפייה עמוקה ומוסיפים בצדדים את שאריות תערובת האורז. יוצקים מעל את שאריות הרוטב.

5.מכסים בנייר כסף ונייר אפייה על מנת למנוע מגע של נייר הכסף עם העוף. ואופים בחום בינוני 45 דקות. מסירים נייר כסף ואופים עוד רבע שעה עד שהעוף משחים.

 

 

מאפינס קוואקר בננה וצימוקים (עם בננות מיובשות לקישוט)

מצרכים:

1 ביצה

1/8 כוס שמן קנולה

1/3 סוכר חום

 2/3 כוס מים

3/4 כוס קמח תופח

3/4 כוס שיבולת שועל

2 בננות (מעוכות)

1 כפית אבקת אפיה

קורט מלח

חצי כוס צימוקים או חמוציות

כוס בננות מיובשות שבורות (לפזר מלמעלה לפני האפיה)

 

אופן ההכנה:

 להקציף את הביצים והסוכר,

לערבב את כל החומרים ולאפות כ15 דקות בחום 180 מעלות

 

                                                                                                                           חג אילנות ופירות שמח!

 

 

 

החורף מתקרב בצעדי ענק ואיתו גם מחלות החום מהם סובלים בעיקר תינוקות וילדים. הורים רבים מתלבטים מהי הדרך הטובה ביותר למדוד את חום הגוף בעת מחלה, על מנת לקבל את התוצאות המהימנות ביותר.

ד"ר גרומן, מומחה לרפואת ילדים, מנהל יחידה להתפתחות הילד במכבי ובעל מרפאה עצמאית לרפואת ילדים מרחיב בנושא:


חום גבוה הוא עלייה בטמפרטורת הגוף. טמפרטורת הגוף הנורמלית נחשבת כ 37 כשהגבול העליון המותר משתנה במשך היום:  מ 37.2 בשעות הבוקר (מדידה אורלית במבוגרים צעירים) ועד 37.7 לקראת ערב. לילדים טמפרטורות גוף ממוצעות גבוהות יותר. הגדרת חום גבוה שונה בהתאם לגיל. עד גיל חודש חום מעל 38 במדידה רקטלית דורש התייחסות. מגיל  חודש עד שלושה חודשים חום מעל 38.2 – 38 במדידה רקטלית נחשב משמעותי. מגיל 3 חודשים עד גיל 3 שנים חום גבוה נחשב מ -  39 - 38 במדידה רקטלית וחום מדאיג מעל 39 במדידה רקטלית. בילדים מעל גיל 3 שנים ובוגרים יותר חום גבוה הוא מ 37.8 ועד 39.4 במדידה אורלית. חום מדאיג הוא חום מעל 39.5.

כמובן שההתייחסות לגבי טמפרטורות גוף נורמליות היא שונה לילדים עם מחלות רקע מחלישות מערכת החיסון.

כפי שניתן לראות, דרגות החום הנורמליות והאבנורמליות נקבעו בספרות לפי מדידה רקטלית (דרך פי הטבעת) בילדים עד גיל 3 שנים.  

 

ישנן דרכים שונות למדידת חום:

מדידת חום בפי הטבעת (מומלץ לילדים עד גיל 3 שנים)

מדידת חום רקטלית היא זו שנחשבת ל"טמפרטורת הליבה" ולפיה נעשו רוב העבודות על חום. היא בשימוש בעיקר בילדים קטנים מגיל 3 שנים (אסור להשתמש בה בילדים עם חוסר בכדוריות דם לבנות=נויטרופניה). יש לחטא היטב את המדחום ולמרוח את קצה המדחום הדיגיטלי בחומר סיכוך. מומלץ להשכיב את הילד בתנוחת שכיבה על בטנו, שהוא רכון על ברכיו, להחזיק בישבנו של הילד ולהכניס באיטיות את המדחום  לתוך התעלה בפי הטבעת, כסנטימטר עד שניים  (יש להקפיד לא להכניס עמוק מדי).יש להחזיק את המדחום במקומו למשך 2 דקות. קריאת טמפרטורה במדידה בפי הטבעת בדרך כלל גבוהה ב 0.6 מעלת צלסיוס לעומת קריאת הטמפרטורה במדידה בפה.

 

מדידת חום באוזן (לילדים בני 3 חודשים או יותר)

מדידה זו נעשית עם מד חום מיוחד לאוזן שקורא את טמפרטורת עור התוף. אם תעלות האוזניים מלאות בשעווה דיוק המדידה נפגע.יש לפעול על פי הוראות היצרן ולהקפיד להשתמש בשרוולי/כיסויי הפלסטיק, המצורפים למדחום לפני הכנסתו לתעלת האוזן.מדי החום לאוזן מצויים בשימוש נרחב, כי הם מודדים את טמפרטורת הגוף במהירות רבה, לעתים בתוך שניות.

 

מדידת חום בפה (לילדים בני 4 שנים ויותר)

חשוב לדעת כי בעת מדידת חום באמצעות הפה, יש להמתין לפחות 15 דקות אם הילד שתה נוזלים חמים או קרים לפני מדידת החום.  יש להכניס באיטיות את קצה המדחום הדיגיטלי מתחת ללשון ולבקש מהילד להחזיק את המדחום במקומו על ידי סגירת השפתיים, מבלי לנשוך את המדחום, למשך 2 או 3 דקות.

 

מדידת חום בבית השחי (לילדים בכל גיל)

יש לשים את קצה המדחום הדיגיטאלי מתחת לבית השחי של הילד כאשר הזרוע צמודה לגוף אך איננה מתוחה.יש להמתין 3 עד 4 דקות לפני הוצאת המדחום. קריאת טמפרטורה במדידה בבית השחי בדרך כלל נמוכה ב-0.5 מעלות צלסיוס לעומת קריאת טמפרטורה רקטלית.

 

 

במידה והילד סובל מחום, חשוב להקפיד:

  • על שתייה מרובה על מנת למנוע התייבשות. חילוף החומרים עולה בשעת חום ודורש יותר מים.
  • על לבוש מתאים בהתאם לעונה ולצרכי הילד, אין לעטוף אותו בשכבות לבוש רבות.
  • על הורדת החום באמצעות הזרמת מים חמים באמבטיה על הילד במידה והחום לא ירד בעזרת טיפול תרופתי. 
  • על חדר מאוורר עם טמפרטורת חדר רגילה.
  • לא למרוח אלכוהול על גוף הילד - אלכוהול נספג היטב דרך העור ויכול לגרום לירידת רמת הסוכר ולפגיעה בילד.
  • לא מומלץ לעטוף את הילד במגבות רטובות הואיל וכך נמנעת פעולת האידוי המורידה את החום.

 

דוגמא להורדת חום מומלצת:

 

חברת "ניאופרם " מציעה את "אדויל ילדים" - תרחיף בטעם ענבים להורדת חום מהירה ושיכוך מגוון רחב של כאבים: אוזניים, שיניים, גרון, ראש ושרירים. בנוסף אדויל ילדים נוגד דלקות.

 

אדויל ילדים, המכיל את החומר הפעיל איבופרופן, יעיל למשך 8 שעות ופועל מהר יותר ממשככי הכאבים מבוססי הפרצטמול הקיימים בשוק (לפי מחקר מדעי).

 

 

 

מסקר שנערך על ידי ניאופרם באמצעות מכון ברנדמן בקרב 1000 ישראלים אבות ואמהות לילדים עד גיל 12 עולה כי 1 מתוך כל 4 ילדים עד גיל זה בישראל מעדיף טעם ענבים. עוד עולה מהסקר כי העדפת הטעם אינה משתנה באופן דרסטי בין ילדים צעירים ומבוגרים יותר.

 

טעם הענבים הוביל בכל קבוצות הגיל:

 

-בקרב ילדים עד גיל שנתיים אהבו 22% את טעם הענבים.

 

-בגילאי 3-5 27% מהילדים העדיפו את טעם הענבים.

 

-בגילאי 6-12 34% מהילדים העדיפו את טעם הענבים.

 

 

 

לטעם חשיבות גבוהה בתחום של תרופות לפעוטות וילדים, שכן הוא מקל על ההורה את מתן התרופה במצבים בהם קשה להתמודד עם סירובו של הילד לקבל את התרופה. אדויל לילדים הוא היחיד המגיע כיום בטעם ענבים. כאשר מצרפים זאת למהירות ההשפעה ואורכה אין ספק שזה מקל על בחירתו של ההורה מה לתת לילד כשהוא חולה.

 

התדירות המומלצת לנטילת התרופה: 3-4 פעמים ב-24 שעות.

 

מאושר לשימוש ללא מרשם רופא לילדים מגיל 6 חודשים (עם מרשם רופא מגיל 3 חודשים).

 

יש לאחסן בטמפרטורת החדר.

 

 

מחיר מומלץ לצרכן לאריזה של 120 מ"ל : 29.87 ש"ח

 

ניתן להשיג בכל בתי המרקחת הפרטיים, בקופות החולים וברשתות הפארם.

 

 אם חשבתם שגוף האדם הוא "מכונת על" שיש לה תכונות נסתרות או קסומות, אז תספרו עד 10 ותשלימו מידע על כל הקשור במערך חילוף החומרים .

 

הגוף שלנו הוא אכן מכונה מופלאה אבל היא מתנהלת בדיוק כמו כל מנגנון שבכל פעולה  מתבצעת צריכת אנרגיה ושריפת קלוריות.

חילוף חומרים בסיסי (מטבוליזם), הנו כמות האנרגיה הדרושה בשביל גופנו במצב מנוחה, לצורך תחזוק הגוף (זרימת דם, פעילות המוח, תפקוד כליות, משאבת לב וכל שאר המערכות העובדות בגופינו).  

לכל אדם קצב חילוף חומרים בסיסי משלו, המושפע ממינו - זכר או נקבה, מגילו (הרי אינו דומה זקן לילד) וכמובן מהגנטיקה . 

אדם בעל חילוף חומרים מהיר יותר, מצליח מהר יותר לרדת במשקל וגם מצליח בקלות יחסית לאזן  את משקל גופו ולשמור על משקל רצוי, ואילו אדם עם חילוף חומרים איטי יותר, ירד לאט יותר במשקל גם כאשר יהיה בדיאטות. כמו כן יהיה לגופו קשה יותר להישאר מאוזן ולייצב את משקל גופו.

בנוסף למטבוליזם הבסיסי הצורך קלוריות, אנו שורפים קלוריות נוספות בהתאם לפעילות השונה שאנו מבצעים, כלומר מעלים את חילוף החומרים, בכל פעילות גופנית שעושים. ואכן שריפת הקלוריות מתבצעת גם בזמן תהליך האכילה עצמו, על כל אנרגיות העיכול אותם הגוף צריך להשקיע.

מה משפיע על המטבוליזם?

        1.  ככל שמסת הגוף הרזה (שריר), גבוהה יותר, וזאת בזכות פעילות ספורטיבית, שריפת הקלוריות היומית עולה. כלומר ש"המכונה" שלנו יעילה יותר אם נתמיד בפעילות ספורטיבית.

        2.  בגברים, בזכות מסת גוף גבוהה יותר, המטבוליזם גבוה עד בכדי 20% מנשים, ולכן הם יורדים מהר יותר במשקל כאשר הם נכנסים למשטר של דיאטה.

        3.  גנטיקה- יש אנשים שבגנטיקה שלהם מוכתב המטבוליזם

        4.  עישון- מעלה את המטבוליזם היומי

       5.  תרופות- יש תרופות שמעלות את המטבוליזם, וחלקן מורידות אותו (וכמובן יש תרופות שלא משפיעות כלל)

       6.  גיל- בסביבות גיל 30, קצב המטבוליזם בקרב נשים מתחיל לרדת בכ- 5% בכל     5-10 שנים. בקרב גברים תהליך זה מתחיל בשלב מאחר יותר, לעיתים רק סביב גיל 45-50, ובקצב איטי בהרבה.

         בתרגום פשוט יותר, לצורך דוגמא: אם אישה שרפה כ- 1800 קק"ל, בגיל 25, ויכלה להתקיים על דיאטה של כ- 1400 קק"ל ליום, הרי שבגיל 30 היא תשרוף רק 1700 קק"ל ליום, ובגיל 40 כ- 1550 קק"ל, מה שאומר שאם תרצה להרזות, תצטרך לאכול רק 1000 קק"ל ליום,              שזו דיאטה בהחלט מצומצמת.

        7.  לאחר גיל המעבר, יש ירידה חדה במטבוליזם, לעיתים בעוד 10%, וזו הסיבה העיקרית שנשים מדווחות, שהן ממשיכות לאכול את אותו התפריט הבסיסי, אך לא רק שלא מצליחות להרזות, אלא לעיתים אף משמינות.

        8.  דיאטות מרובות, גם כן מאטות את המטבוליזם, בייחוד דיאטות קיצוניות ודלות קלוריות, של מתחת ל- 1000 קק"ל, מאטות את חילוף החומרים אף ב- 10%.

לתקן את המטבוליזם -  שווה לנסות

הבשורה הטובה היא שניתן (לעיתים), לתקן את המטבוליזם, אך לא תמיד ולא באופן מוחלט.

לשם כך דרושות דיאטות מאוזנות, שלא תרד למשך רוב ימי התהליך ותנוע בין 1200-1400 קק"ל.

כמו כן תנאי חשוב הוא, להתמיד ולהשקיע בספורט: פעילות אירובית\דינמית, המעלה דופק משפרת את המטבוליזם בטווח הקצר, ואילו פעילות אנאירובית, של עיצוב וחיטוב, משקמת את המטבוליזם לטווח הארוך, בזכות שימור, ולעיתים גם מסייעת להעלאה של מסת השריר.

 

לסיכום, בנוסף לדיאטה זו או אחרת, המטבוליזם הפנימי של הגוף, שכמעט ואינו נתון לשליטה, כפי שאנו יכולים לשלוט בצורת האכילה שלנו, משפיע רבות על קצב הירידה. זו הסיבה שאחד מרזה בקצב מהיר יותר ולשני  באופן איטי יותר, למרות ששניהם שומרים על תפריטים זהים. על כן מומלץ להימצא במסגרת, שבה  דיאטנית יכולים לעשות התאמה אישית לכל אחד, ולמנוע תסכול של חוסר ירידה במשקל.

 

חשוב לזכור שהגוף שלנו דורש טיפול תקופתי ובעיקר טיפול אישי מסור!

 

 

נתרם באהבה מאת: איילת נדיב- דיאטנית קלינית M.Sc, מנהלת מח' דיאטה בסטודיו c

 

 

אני שונאת חורף!

זהו, אמרתי את זה, עכשיו אפשר לנשום לרווחה.

יופי, אבל מה אני עושה עם האהבה הגועשת הזאת לתקופה שמגיעה פעם בשנה?

ומביאה עימה את כל התסמינים הבעעעע האלה (נזלת, שיעול, צרידות, צמרמורות, סרבול בגדים, יציאה מהבית עם חצי בית, גרביים רטובות ועוד ועוד ועוד.....)

אז אני לובשת עוד שכבת טייף מתחת למכנס (שטיפה יותר רחב גם ככה כי בחורף מתרחבים... זה רק אני ככה?)

משאילה מהילדים מחממי אזניים שמישהו מהם קיבל כמתנת יום הולדת (רק כי הם קיבלו 4 כאלה..),

נועלת מגפיים (אחד היפים שלי, שעושים לי רגלי ברווז - מכוערים בצורה שלא תיאמן אבל שומרים על הרגליים יבשות), 

עוטפת את עצמי בצעיף הכי גדול שיש כדי לכסות את האף שמתבלבל ומתחפש לאף ליצן,

 

(הילדים לבושים בערך כמוני למורת רוחם, אבל העיקר שיהיו לי בריאים..)

 

ויוצאים לגן-ביצפר.

 

זאת שגרת הבוקר שלנו שחוזרת על עצמה בכל בוקר מששת ימי השבוע הקריטיים להגיע למסגרות.

אצלי בתיק נמצאת משחת פלקסיטול לשפתיים (השפתיים שלי נהיות בעייתיות מאוד בחורף (וזה שאני בקושי שותה מים כי אין צמא ומגיעה לימים בהם אני מיובשת לחלוטין לא מוסיף לעניין..) 

אז אני "שמה פלסטר"

ומורחת על השפתיים והיובש מטופל.

לפלקסיטול נוסחה חדשה ומרוכזת, המכילה אוריאה. האוריאה היא חומר המצוי בעור באופן טבעי. רכיב חשוב במיוחד בשיקום העור ותגבור רמת הלחות בו. האוריאה מסייעת להתחדשות העור ועוזרת בהרגעת גירויי עור, בעל תכונות נוגדות גרד ואנטי בקטריאליות ולכן עוזר גם במניעת זיהומים. (חשוב מאוד כי כשהשפתיים יבשות, מאוד מגרה מגעת בהן עם האצבעות הלא תמיד נקיות שלנו..)

המשחה מגיעה בשפורפרת קטנה ונוחה לשימוש, מעניקה הקלה מהירה לשפתיים סדוקות, בעלת מרקם נעים למגע ועשיר

כמות קטנה של המשחה מספיקה לטיפול יעיל (ואפשר למרוח כל היום- עד 6 פעמים)

לפלקסיטול יש גם קרם לידיים סדוקות במיוחד- מצויינת!

 

 

דבר נוסף שמגן על הגוף מבפנים ואני מקפידה לקחת איתי זה טבליות פרופוליס (פרופולנטום פלוס של אלטמן) - 

לכסניות מציצה המכילות שילוב מיוחד  ואפקטיבי של פרופוליס טהור ואפקטיבי עם אכינצאה ואבץ , בטעם מנטה אפרסק ללא סוכר.

פרופוליס- מיוצר על ידי הדבורים בכוורת ומיוחסות לו פעילויות אנטי זיהומיות מסוגים שונים. הפרופוליס משמש בכוורת כחומר חיטוי ובמחקרים שונים שנעשו מסתבר כי החיידקים לא מפתחים עמידות כלפיו, גם בשימוש ממושך ,.לכן  הוא יכול לסייע בזמן מחלה.

אכינצאה -מספר גדול של מחקרים תומך ביעילות האכינצאה במניעת מחלות זיהומיות . חשוב להשתמש באכינצאה מיצרן  מוכר ואמין , לקבלת הכנה מוקפדת של אכינצאה מרוכזת במינון יעיל .

אבץ- האבץ משתתף בראקציות כימיות רבות בתאים הלבנים, בייצור נוגדנים ובפעולת בלוטת הטימוס.

מחקרים רבים הוכיחו, בעיקר בילדים ובזקנים, את השפעת נטילת האבץ על קיצור זמן המחלה ועלייה בעמידות לזיהומים, בעיקר ויראליים.

ברגע שמתחיל איזה עיקצוץ בגרון - מיד טבליה כזאת בפה והגרון לא מציק כל היום.. (אפשר לקחת כל שעתיים)

 

 

 

 

 

נס פח השמן נמשך 8 ימים אך הסופגניות הרבה יותר

אנשים ששומרים על אורח חיים בריא או נמצאים בתהליך ירידה במשקל חשים קושי אל מול הפיתויים הגדולים בחג החנוכה ואם חשבנו שהקושי התזונתי והאיפוק ימשכו 8 ימים, הרי "המכשולים" נמצאים שם הרבה לפני.

בכל שנה נראה שהסופגניות מקדימות ומקדימות, השנה כבר מצאנו את הסופגניות במאפיות, בחנויות ובסופרמרקטים בסוף אוקטובר כאשר חג החנוכה בכלל באמצע דצמבר.

בשמונת ימי החג הילדים בחופש ויש אירועים רבים - מסיבות חנוכה בגנים ובבתי הספר, הרמת כוסית בעבודה, הדלקת נרות עם החברים ועם המשפחה, ארוחות ערב עשירות וכמובן מנהג הסופגניות והלביבות שמצוי בכל אחד מהאירועים.

 

הכול על השומן וסוגיו

ננצל את חג החנוכה בכדי להבין יותר על שומנים ושמנים שמהווים מרכיב חשוב וחיוני לתזונת האדם ומצויים באופן גלוי ונסתר כמעט בכל מאכל.

1 גרם שמן = 9 קלוריות, לעומת 1 גרם חלבון/ פחמימה= 4 קלוריות

כפית שמן= 45 קלוריות, כף שמן = 90 קלוריות, ½ כוס שמן= 900 קלוריות

 

מהי מנת שומן?

מנת שומן = 5 גרם שומן = 45 קלוריות

מה נחשב למנה אחת?

כפית שמן, 1 כפית מיונז, 1 כפית חינה גולמית, 1 כף טחינה מוכנה, 1 כף גבינת שמנת 30% שומן,

1 כף קצפת, 2 כפיות חמאת בוטנים, 5 זיתים, ¼ אבוקדו, 2 אגוזי מלך (שלמים)

[הפירוש הוא שכפית של שמן מכילה יותר קלוריות מפרוסת לחם קל!!]

 

 

 

 

 

 

 

השומן במזון לפי קבוצות:

  • שומן טרנס - שומן צמחי שעבר הקשיה, שומן טרנס מעלה את ערכי ה-LDL (כולסטרול "רע") ומוריד את ערכי ה-HDL (כולסטרול "טוב") ולכן נחשב כמגביר את הסיכון למחלות לב וכלי דם. מצוי במוצרים תעשייתיים כמו מרגרינה, חטיפים מלוחים ומתוקים, עוגות, עוגיות וקרקרים.

שומן טרנס אינו מומלץ לצריכה.

  • שומן רווי - שומן קשה, מוצק בטמפרטורת החדר. המקור לרוב מהחי (בשר, מוצרי חלב, חמאה ושמנת) אך גם מהצומח (שמן קוקוס, שמן דקל, קקאו). תזונה עשירה בשומן רווי מעלה ערכי LDL (כולסטרול "רע") ומגבירה את הסיכון למחלות לב וכלי דם.

 

שומן רווי הוא שומן שאינו מומלץ, יש להמעיט בצריכתו, או להעדיף בשר רזה, דגים, תחליפים צמחיים (סויה) ומוצרי חלב דלי שומן.

  • שומן רב בלתי רווי - נוזלי בטמפרטורת החדר. חומצות השומן אומגה 3 ואומגה 6 שייכות לקבוצה זו.

בעל יכולת להוריד ערכי LDL (כולסטרול "רע") אך מוריד גם ערכי HDL (כולסטרול "טוב"), מצוי בשמנים צמחיים כמו סויה, חמניות ותירס, בדגים שמנים ושמן דגים.

  • שומן חד בלתי רווי - נוזלי בטמפרטורת החדר. מוריד ערכי LDL (כולסטרול "רע") ולכן מסייע במניעת מחלות לב וכלי דם. מצוי בעיקר בשמן זית, שמן קנולה, אבוקדו, בוטנים, אגוזי לוז, קשיו, פקאנים, ופיסטוקים. השומן הכי מומלץ לצריכה.

 

מומלץ להגביל את צריכת השומנים בתפריט, במיוחד שומן טרנס ושומן רווי המגבירים את הסיכון לחלות במחלות כרוניות כמו: השמנה, יתר לחץ דם, מחלות לב וכלי דם, סוכרת וסוגים שונים של סרטן. לעומת זאת תזונה דלה מידי בשומנים גם אינה מומלצת כי יכולה לגרום לחוסר בחומצות שומן חיוניות שהגוף אינו יודע לייצר לבד.

 

המלצות תזונתיות לימי החג

מאכלים מטוגנים סופגים כמות גדולה של שמן במהלך הטיגון ולכן סופגנייה ממוצעת מכילה 400 קלוריות ולביבה אחת מכילה 150-200 קלוריות.

ריח הסופגניות נמצא באוויר, הגדלים השונים, המילויים, הציפויים וכל הצבעוניות הזו, אז איך מתאפקים?

לא חייבים להתאפק פשוט צריך להיות מודע, לתכנן. לקחת שליטה והחלטה.

אכילת סופגנייה אחת אינה הבעיה, הבעיה היא שיש אנשים שאוכלים סופגנייה אחת ביום בנוסף ללביבות, לכיבוד בהדלקת נרות ולתפריט הרגיל, אז צריך להיות מודע שסופגנייה אחת שווה קלורית ל-  10 פרוסות לחם קל ולכן לקבוע לחג החנוכה כללים שיעזרו להתמודד מול "מוקשי" החג. תכנון מראש יכול למנוע אכילה מוגזמת ולא מבוקרת.

8 הנחיות כמספר ימי החג:

  1. לא לאכול סופגניות לפני החג.
  2. להחליט מראש מתי תאכלו את הסופגנייה, באיזה יום ואירוע.
  3. יודעים מראש שהוזמנתם לאירוע בערב, תכננו את היום בהתאם - הרבו בירקות וחלבונים והמעיטו בשמן עד כמה שניתן.
  4. תגיעו לאירועי "הדלקת נרות" שבעים, שהריחות פחות יקשו עליכם ותהיה שליטה על מה שאוכלים באירוע.
  5. אם האירוח אצלכם דאגו לתחליפים ומנות נוספות כמו מרק, סלט ירקות, לביבות אפויות, אנטיפסטי, גבינות, פשטידות דלות שומן וסלט פירות לקינוח.
  6. העשירו את הלביבות בירקות כמו קישוא, גזר, דלעת, כרישה, כרובית, פטרוזיליה, שמיר וכוסברה, כך מעשירים את טעם הלביבה, מוסיפים סיבים תזונתיים ומורידים את כמות הפחמימה והקלוריות בכל לביבה.
  7. קנו סופגניות לפי מספר האנשים המוזמנים, בלי עודפים שיישארו אחרי האירוח על השיש.
  8. הרבו בפעילו גופנית, נצלו את ימי החופש להליכה, רכיבה, שחיה וטיולים עם המשפחה.

 

 

מאת: עדי ארצי - דיאטנית קלינית בסטודיו C

 

המאכל האהוב עלי תמיד, אל רק בחנוכה הוא לביבות, אני מעדיפה את הגרסה השומנית והלא בריאה, בגלל זה אני לא אוכלת את זה הרבה..

אבל מנדבת לכם מתכון ללביבות אפויות וטעימות:

 

מתכון ללביבות אפויות

 

המרכיבים:

1 סלק

1 תפו"א קטן

1 בטטה קטנה

1 בצל

1 גזר

3 ביצים

4 כפות קמח שטוחות

½ כפית מלח

¼ כפית פלפל שחור

ספריי שמן או 2 כפות שמן קנולה

 

אופן ההכנה:

  1. מחממים את התנור לחום בינוני (C̊180).
  2. קולפים את כל הירקות, מגררים בפומפייה גסה, וסוחטים את הירקות מנוזלים מיותרים.
  3. מערבבים בקערה גדולה את הירקות עם הביצים, קמח ותבלינים.
  4. מרפדים שתי תבניות אפייה בנייר אפייה משומן (משמנים את הנייר אפייה בעזרת ספריי שמן או למי שאין ספריי שמן ניתן לשמן כל תבנית עם כף שמן ולמרוח בעזרת מברשת על הנייר אפייה).
  5. מניחים תלוליות מהתערובת בעזרת כף על גבי נייר האפייה המשומן במרווחים.
  6. מכניסים לתנור למשך 25 דקות, הופכים בעזרת מרית, ואופים עוד 20 דקות או עד שהלביבות שחומות משני הצדדים.
  7. אפשר לאפות את שתי התבניות ביחד כאשר התנור מופעל על תכנית טורבו ולהחליף ביניהם באמצע האפייה.
  8. מומלץ להגיש עם יוגורט/ גבינה לבנה וסלט ירקות קצוץ.

 

 

ולטרוף!!

 

שיהיה חג חנוכה שמח!!

שתית מים ואכילת מלפפונם-אמת או חובה, או סתם דעה קדומה?

 

 

כמה פעמים שמענו מדודה, מסבתא וכל מי שבדרך, שיש מזונות ומאכלים שאסור לשתות איתם או אחריהם מים. כמו "לא שותים מים עם מלפפונים או עם אבטיח"

 

את חשיבות שתית המים ככלל, כבר אין צורך להציג. הרי כולם יודעים שחשוב וכדאי לשתות מים, אבל יחד עם זה לא חסרות השערות מבלבלות בנושא.

על התזמון של השתייה כדי להפיק ממנה את המרב, יש דעות שונות ואפילו מחלוקות.

שאלות כמו: האם מותר לשתות לפני האוכל או אחרי האוכל?, האם עדיף לשתות רק בין הארוחות?

ויש הסוברים שכאשר צורכים מזון ארוגני אסור לשתות, כדי לא לאבד את הוויטמינים שמצויים במזונות האורגאניים.

ראשית, למען אסר כל ספק, באם יש לכם התלבטות בין הבחירה לשתות או לא לשתות? התשובה שלי היא לשתות.

ההסתייגות היחידה תהייה רק אם סובלים ממחלת  לב או כליות שאסור בהוראת רופא או דיאטנית, להרבות בשתייה.

שתית מים חשובה בעיקר משום שהדבר מסייע בשריפת שומנים וחיוני לתהליכים שונים בגוף במהלכם אנו מאבדים נוזלים כמו בשתן, בזיעה, בצואה, ובתהליך הנשימה.

ככל שנשתה יותר כך יוכלו המערכות בגופינו להיות בזבזניות יותר, הסינון הכלייתי יהיה פשוט יותר, וכן שטיפת כל המלחים העודפים והרעלים אשר אנו מקבלים מהתזונה שלנו ומהמזון המעובד המשומר שמציף את כל המדפים במרכזי הקניות.

בשל כל האמור, רק טוב יכול לנבוע משתייה מספקת.

שכחנו כבר מתי הרגשנו צמאים      

מרבית האנשים הבוגרים איבדו את מנגנון הצמא והשובע, כמויות המלחים, התבלינים והמשקאות הממותקים למיניהם הרסו את המנגנון המופלא עימו נולדנו, והדרך היחידה לשקם אותו היא פשוט לשתות. יש הסוברים שלטמפרטורה של המים יש משמעות ושבעייתי לשתות מים קרים או חמים מידי, משום שהגוף שלנו מאבד נוזלים בעת השוואת הטמפרטורות, אבל אם זה יגרום לכם לכך שלא תשתו בכלל, עדיף שתשתו כמה שאתם רוצים ובאיזה טמפרטורה שתרצו (כל עוד לא תקבלו כוויה).

בעיה נוספת היא העובדה שזמן דיאטה, מפחדים לשתות שתייה מתוקה משום שמפחדים להעלות במשקל וכתוצאה מכך פשוט לא שותים בכלל וגם ממעטים לשתות מים. במקרה זה, הרווח יוצא בהפסד.

התשובה למקפידים על דיאטה  היא לשתות שתייה קלה ללא קלוריות, עם ממתיקים מלאכותיים,  שתיית מים היא נפלאה, ועדיפה על כל תחליף, ומי שמסוגל שישתה.

אבל אם כתוצאה מהמלצת שתית מים קורה שאדם לא מצליח לשתות יותר משתי כוסות מים ליום לאורך תקופה, אז שישתה גם ממותק, כי זהו הרע במיעוטו.

 

לסיכום מספר טיפים לשתיית מים:

  • על כל כוס שתייה חמה(קפה או תה) הניחו לידה כוס מים
  • הכינו קנקנים מראש: מים עם פלחי תפוז, מים עם פלחי מלפפון, מים עם פלחי לימון, מים עם נענע\ לואיזה\לימונית, קנקני חליטות תה ללא קפאין.
  • הסתובבו עם בקבוקים אישיים בבית, טיפ זה מספק לכם גם אינדיקציה לכמה כבר שתיתם היום והאם יש צורך למלא כבר עוד בקבוק.
  • שתו בכוסות גדולות

הגדילו את כמות המים לכוס סטנדרטית במכשיר סינון המים הביתי שלכם

השתייה המומלצת היא מים או סודה, כאשר הסודה העדיפה היא סודה ביתית (שמכינים בעזרת מכשיר להכנת סודה) משום שהסודה הקנויה והמוכנה מראש מכילה כמויות גדולות של מלח.

נסו להגביל את כמות הקפאין, הכמות המומלצת לאדם בריא עד 4 כוסות ליום, ולבעלי לחץ דם גבוה, מומלץ להפחית בכמות הקפאין הנצרכת.

 

 

בקיצור....

אכלת פלפל? שתה מיץ!

מקובל לחשוב שבחורף משמינים ובקיץ קל יותר לרזות. הנטייה לייחס לחום הכבד את הסיבה לאכול ארוחות קלות ואולי גם בכלל לאכול פחות. 

עונת הקיץ מתאפיינת בשינויים בהרגלי האכילה: פירות וירקות עונתיים ונטייה לארוחות קלות יותר משאר העונות. מבחינה תזונתית, הקיץ מסמל עבורנו את המעבר ממזונות כבדים המצריכים עיכול ארוך, כגון קדירות בשר, מרק עוף, קטניות ודגנים מלאים, למזונות "קלים" יותר, כגון מאכלים חלביים, פשטידות, פסטות, ירקות ופירות. השינוי מתבטא בסוג המזון וגם באופן ההכנה. בקיץ קיימת נטייה מובהקת למזונות הדורשים זמן הכנה קצר יחסית - אידוי, הקפצה, צלייה או אפילו ללא כל בישול, מזון טרי ואפילו קר.

התיבול  והרטבים שבהם נשתמש בקיץ גם כן מתחלפים. בקיץ אנו נוהגים להשתמש בתבלינים עדינים ורכים יותר על בסיס לימון, נענע, לואיזה, תימין, פטרוזיליה ועוד.

גם לנענע חם בקיץ

בקיץ הנענע משנה את פניה, ובמקום לקבל מכת חום חזקה בתוך קנקן התה, היא מוגשת לנו במגוון תיבולים: עם פסטות, בתוך שייקים, בסלטים וביוגורט עם מלפפונים ומסייעת לשמור על רעננות.

אני ממליצה בחום סליחה בקיץ ההמלצה היא בקור,  לאנשים העוסקים בפעילות גופנית אינטנסיבית, שגורמת להזעה רבה , ארוחה מקררת ולא מחממת, בכדי לסייע לגוף לצנן את עצמו, ולהחזיר את מערכות הגוף לפעילות רגילה.

בסטודיו סי, מקפידים על כך שכל לקוחה תקבל ההתייחסות המתאימה לגופה, ולעונת השנה. גם במצב זה, המטרה אינה להכביד, אלא להתאים לגוף את המזונות הנדרשים לו, על- פי יכולתה של כל אחת ואחת לבצע שינויים ולספק לגוף את צרכיו. "ארוחות קלות", נתפס בעיני רבים כארוחות שאינן מזינות, אך הדבר אינו כך, ודווקא בגלל זה קיימת ההקפדה על ארגון ארוחות שמכילות את כל אבות המזון, הוויטמינים  והמינראלים לגוף.

החום הישראלי מביא עמו שני דברים שחיידקים אוהבים: חום ולחות. הטמפרטורה מטפסת, והלחות עולה, דבר המזרז את התרבות החיידקים במזון וכתוצאה מכך ישנה עלייה בולטת במחלות זיהומיות של המעי. הפיתרון הינו הקפדה על קירור נכון של המזון, הקטנת זמן השהיה מחוץ למקרר לכדי מינימום, שמירה על היגיינה אישית (רחיצת ידיים) והיגיינה של כל כלי העבודה והמשטחים אשר נוגעים במזון.

 

 

הרעלות מזון

 בקיץ עולה שכיחות הרעלות המזון. חלק גדול מהרעלות נובעות מהיגיינה ירודה ותנאי אחסון מזון לא ראויים. יש להקפיד לשמור המזון בתנאי קירור ותנאים נקיים, במיוחד בפעילות מחוץ לבית, במחנות קיץ ובקייטנות.

עובדות חשובות למניעת הרעלת מזון

בטמפרטורת החדר חיידקים המצויים במזון מכפילים את עצמם כל 20 דקות. ריבוי חיידקים מגביר את הסכנה למחלות. בחורף מזון עלול להתקלקל בטמפרטורת החדר בתוך שעתיים לעומת זה בקיץ, הדבר יקרה אחרי שעה אחת בלבד. רצוי להכניס את האוכל למקרר או למקפיא כמה שיותר מהר, מאחר וקור מונע את התרבות החיידקים. רבים חוששים שהכנסת אוכל חם למקרר עלולה לקלקל את המקרר, אך אין בכך ממש. יש לכוון את המקרר הביתי ל- 5-6 מעלות צלסיוס ואת המקפיא ל-18 מעלות מתחת לאפס. אם המדובר בכמויות גדולות של אוכל המיועדות למספר ארוחות, יש לחלק אותם לאחר הבישול לכלים נפרדים, עדיף בכלי זכוכית. כמויות קטנות יותר מתקררות מהר יותר ואין צורך להוציא מהמקרר בכל פעם את כל הכמות.

מומלץ להפשיר מזון במקרר ולא בטמפרטורת החדר. מזון קפוא במשקל כשני ק"ג מפשיר במקרר בתוך 24 שעות. אפשר גם להפשיר מחוץ למקרר במים קרים. יש אפשרות להפשיר גם במיקרו, בתנאי שמתכננים לבשלו מיד.

כדי שמזון יהיה בעל ערך תזונתי ויתרום לבריאות שלנו, הוא חייב להיות לא רק איכותי אלא טרי. אנו רגילים לבדוק את תאריך "פג תוקף" באריזות של בשר, ביצים ומוצרי חלב כדי לוודא שהמזון בטוח לאכילה. ברוב המקרים, לא ניתן לסמוך על התאריך שמוטבע על האריזה כיוון שאין לנו מידע על השינוע והאִחסון של המזון עד שהגיע לספק.

כללים לשמירת מוצרים טריים

בשר ודגים - ניתן לשמור בשר ודגים טריים באריזה מהסופר עד יומיים. אפשר גם להקפיא ביום השני. בשר ודגים  קפואים עלולים להפשיר, ולו לזמן קצר, ולהפוך מצע להתפתחות חיידקים. מהסיבה הזאת, רצוי מאוד להעביר מוצרים אלה מהחנות ועד לבית בצידנית עם קרח ולאחסן מיד במקרר. במקביל לבדיקת מועד התפוגה, צריך לבדוק את המוצר עצמו. בשר צריך להיות בגוון ורוד בהיר או אדום ולא אפרפר. דג צריך להיות מוצק וללא ריח מפוקפק. אם הדג שלם, יש לוודא שהעיניים צלולות ולא עכורות.

קופסת טונה משומרת שנפתחה ניתנת לשימוש תוך יומיים בתנאי שתוכן הקופסה הועבר לכלי עם מכסה. דגים מעושנים כמו סלמון, יש לארוז היטב ולקרר וניתן להשתמש בהם תוך שבוע מהפתיחה (כדאי לשמור בחלק אחורי של המקרר). תבשילי דגים כמו חריימה אפשר לשמור במקרר עד 3 ימים, אך עדיף לצרוך אותם תוך יומיים.

פירות - פירות אוהבים להבשיל בטמפרטורת החדר ושמירתם בקירור משפיעה על הטעם ועל הארומה (גם של עגבניות), ברגע שהפרי בשל ההתדרדרות קצרה, במיוחד באקלים החם שלנו . הבשלת-יתר מורידה את כמות הוויטמין C וגורמת לאובדן ערך תזונתי. לכן כדאי לשמור פירות במקרר (חוץ מבננות), על מנת להאט את תהליך הריקבון.

ירקות - עדיף טוב לצרוך ירקות טריים שלמים תוך 3 ימים, אך ניתן לשמור אותם עד 5 ימים במקרר.

המדד לבדיקת תקינותן של פירות וירקות הינו שינוי  צבע הקליפה אשר עלול להצביע על הימצאות חומרים רעילים. למשל, צבע ירוק שמתפתח על הקליפה של תפוחי אדמה מעיד על נוכחות חומר רעיל בשם סולנין (solanine). חומר זה נמצא גם בנבטים שמופיעים על תפוח האדמה. אם תפוחי האדמה מתחילים להוריק, יש לזרוק אותם. אסור לחתוך את החלק הירוק ולהשתמש ביתרה. אם הופיעו נבטים, ללא צבע ירוק, מספיק לקלף אותם מהתפוח לפני השימוש .

ביצים - עדיף לשמור ביצים בקירור בתוך הקרטון שלהן, ולא להעבירן למתקן לשימור ביצים שבדלת המקרר. צריך לבדוק תמיד אם הן סדוקות. את הביצים הסדוקות יש לזרוק. ביצים עשויות להישמר כ- 5- 3 שבועות, בתנאי שנקנו לפני תאריך המודפס על האריזה. אפשר לבדוק בקלות אם הביצה טרייה: מכניסים אותה לקערת מים ואם היא נשארת שקועה בתחתית הקערה - הביצה טרייה. אם היא צפה מעל המים, היא לא טובה למאכל.

גבינות - עובש המתפשט על גבינות רכות עלול להיות מקור לחיידקים מסוכנים כגון סלמונלה, קולי, ליסטריה ועוד. אסור לסלק או לחתוך רק את החלק הנגוע בעובש, כי נבגי העובש מצויים גם בחלקים הפנימיים, שעדיין לא פיתחו עובש הנראה לעין.

מיונז - יש לאחסן בקירור מיד לאחר הפתיחה. מיונז שעמד בחוץ על השיש מספר שעות, צריך לזרוק.

אגוזים וזרעים - אם הם קלופים, רצוי לשמור אותם בצנצנת סגורה במקרר, במיוחד בקיץ. אם הם מקבלים ריח או טעם מוזרים, כדאי לזרוק כי הם התחמצנו.

שמן זית ושמנים בכבישה קרה - שמנים מכבישה קרה מתחמצנים מהר יותר משמנים מזוככים וכדאי לשמור אותם בכלי אטום במקום חשוך.

שימורים בקופסה - צריך להקפיד שהאריזה שלמה ולא פגומה. התנפחות הפח מעידה על הימצאותן של בקטריות שעלולות להיות קטלניות. פחית שהחלידה כנראה שהייתה באִחסון ממושך מדי. אפילו פח עם שקעים הוא פגום לשימוש ויש לזרוק אותו.

משוואת איזון האנרגיה המתאם בין אכילה ופעילות גופנית מתאפשר רק כאשר שומרים על איכות וכמות השינה הנדרשים

כשאנחנו חושבים על בריאות ומשקל גוף תקין מהם שתי הפעולות שעולות לנו בראש? דיאטה וספורט. כלומר, לאכול פחות ולהוציא יותר. 

מאזן אנרגיה שלילי מוביל לירידה במשקל וחיובי לעליה. אמת, גם אם נשמע טכני במידת מה... 

הרי האדם הוא הרבה יותר מיצור שזולל ומייצר אנרגיה. הוא יצור שמרגיש, חושב, חולם. אז זהו שכדי לחלום יש לישון וזה מוביל אותי לנושא שלשמו התכנסנו כאן. החתיכה החסרה במשוואת האנרגיה.

תחשבו על תינוק שזה עתה נולד. מה מאפשר את התפתחותו בשנה הראשונה לחייו? כיצד הוא מבלה את רוב זמנו? 

ישן, ואוכל. 

(גוזלי שלי)

רק כששני צרכים אלה מתמלאים מתאפשרת התפתחותו הגופנית והמנטלית. 

אז אמנם גדלנו מאז ואנו זקוקים לפחות שעות שינה, אבל שינה אינה פעולה שאנחנו אמורים לעשות כשמסתיימות מטלותינו. למעשה איגוד השינה האמריקאי קבע ששינה היא הבסיס עליו נשענות שתי הפעולות הנ"ל. משוואת איזון האנרגיה המתאם בין אכילה ופעילות גופנית מתאפשר רק כאשר הבסיס נשמר.

 

zzzzzzZZZZZZZzzzzzzzzzZZZZZZZZZZZZZZzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzZZZZZZZZZZZZZZZZZz..............

 

איך ההרגשה על הבוקר?

יחד עם זאת החיים בעידן המודרני מתאפיינים בפגיעה באיכות ובכמות השינה שלנו. כ-50% מהאוכלוסייה אינה ישנה כראוי. ראוי, עבור אדם בוגר משמעו 7-8 שעות בלילה. והסיבות לכך שישנים פחות רבות ומתחלקות לשלוש קטגוריות:

  1. מעט מדי   – שנת לילה קצרה, קשיי הרדמות, קשיים בשמירה על השינה, יקיצה מוקדמת.
  2. איכות ירודה  – ישנוניים גם כשישנים מספיק שעות. למשל שינה מקוטעת כזו הנגרמת מהפרעות נשימה בשינה, תנועות רגליים עצבניות.
  3. הפרעות במחזור שינה-שינה במועדים לא מתאימים. למשל עבודת משמרות, ג'ט לג, תסמונת אכילה לילית, דחייה בשעון הפנימי..

אם לא ישנים משמינים

מחקרים מראים כי שיעור ההשמנה בעולם עולה בד בבד עם הפגיעה בשינה. למעשה הקשר הדדי, כיוון שעודף משקל הוא אחד הסיכונים לפגיעה באיכות השינה.  אז שימו לב, מה קורה לנו כשלא ישנים מספיק?

מבחינת הגוף אנחנו בסטרס ולכן צריך לחסוך באנרגיה. זה מוביל את הגוף למספר כיווני פעולה המשלימים זה את זה; עלייה בהכנסת אנרגיה מחד וחסכון בהוצאה האנרגטית מאידך:

  1. תאבון מוגבר. ולא לחסה. הפחתה בהפרשת הורמון השובע (לפטין) ועליה בהפרשת הורמון הרעב (גרלין). ואז חושקים אנחנו במזונות מרוכזים מבחינה אנרגטית. קרי, עתירי שומן וסוכר.
  2. ירידה בחילוף חומרים וצבירת רקמת שומן - הגוף מתייעל והוא שורף פחות אנרגיה לשם קיום.
  3. כשערים יותר זמן, יש יותר זמן לאכול.
  4. כשאנו עייפים, אין כוח לעשות ספורט.

ואז אנחנו חפצים להוריד במשקל שצברנו  בגלל שפשוט היינו עייפים. אך אנו נוקטים בפעולה שרק מעצימה את הסטרס ומורידה עוד יותר את רמת האנרגיה שלנו, כיוון שאנו מנסים להפחית בהכנסת הקלורית ולהגביר את הוצאת האנרגיה על ידי פעילות גופנית. 

כל עוד איננו מטפלים בשורש הבעיה, קרי, שינה לא מספקת, אנחנו נאבקים כנגד עצמנו ודנים את עצמנו לתסכול בהמשך.

כדאי לעשות

  1. לתכנן לא רק של ארוחות ושגרת ספורט, אלא ובמיוחד להקפיד על סדר יום ושגרת שינה ראויה.  שינוי בהרגלי חיים חייב לכלול רכיב זה ואם אנו חווים הפרעה כל שהי בשינה, עלינו לטפל בה במקביל.
  2. לפנק, לפנק, לפנק – מיטה נוחה, כרית רכה, טמפרטורת חדר נעימה, חושך, שקט. לא להיכנס למיטה עם לפטופ או מטלות, אלא לאחר הורדת הקצב היומי בדיוק כפי שאנו עושות לפעוטות שלנו בהשכיבנו אותם לישון.
  3. לאכול בערב מאכלים מרגיעים שעוזרים לנו להירדם – כמו דייסת קוואקר, כוס חלב חם, פרוסה עם ממרח, או יוגורט עם פרי חתוך... ולא סטייק ממש לא בכיוון. גם לא קפאין שהוא חומר מעורר – קולה, קפה, תה, שוקולד, משקאות אנרגיה, שוקו. 

אז, אם התלבטתם האם לקום בחמש בבוקר לצעידה במקום לישון עוד שעה, עדיף כבר להישאר במיטה. ולעשות פעילות גופנית על חשבון דברים אחרים, למשל, הכלים בכיור...רק לא על חשבון שינה.