ביקורות והמלצות

ביקורות והמלצות, על מסעדות,בתי מלון, סרטים וכל מה שמעניין

חיפוש באתר

עונת הקיץ מתאפיינת בשינויים בהרגלי האכילה. אפילו הנענע משנה את פניה, ובמקום לקבל מכת חום חזקה בתוך קנקן התה, היא מוגשת בווריאציות מרעננות.


בקיץ קיימת נטייה מובהקת למזונות הדורשים זמן הכנה קצר יחסית - אידוי, הקפצה, צלייה או אפילו ללא כל בישול, טרי-טרי!.

פירות וירקות עונתיים  הופכים למזון מבוקש, תוך נטייה לארוחות קלות יותר מאשר בעונות האחרות. מבחינה תזונתית, הקיץ מסמל עבורנו את המעבר ממזונות כבדים המצריכים עיכול ארוך, כגון קדירות בשר, מרק עוף, קטניות ודגנים מלאים, למזונות "קלים" יותר, כגון מאכלים חלביים, פשטידות, פסטות, ירקות ופירות. השינוי מתבטא בסוג המזון וגם באופן ההכנה.

גם התיבולים והרטבים שבהם נשתמש בקיץ משתנים. בקיץ אנו נוהגים להשתמש בתבלינים עדינים ורכים יותר על בסיס לימון, נענע, לואיזה, תימין, פטרוזיליה ועוד. בקיץ הנענע מוגשת עם פסטות, בתוך שייקים, בסלטים , ביוגורט עם מלפפונים ומטרתה לשמור על רעננות.

 

חיידקים בקיץ

החום הישראלי מביא עמו שני דברים שחיידקים אוהבים: חום ולחות. הטמפרטורה מטפסת, ערכי הלחות עולים ומזרזים את התרבות החיידקים במזון, וכתוצאה מכך יש עלייה בולטת במחלות זיהומיות של המעי. הפתרון מצוי בהקפדה על קירור נכון של המזון, הקטנת זמן השהיה מחוץ למקרר לכדי מינימום, שמירה על היגיינה אישית (רחיצת ידיים) והיגיינה של כל כלי העבודה והמשטחים אשר נוגעים במזון.

 

הרעלות מזון: בקיץ עולה שכיחות הרעלות המזון. חלק גדול מהרעלות אילו על רקע של היגיינה ירודה ותנאי אחסון מזון לא ראויים. יש להקפיד לשמור המזון בתנאי קירור ותנאים נקיים, במיוחד בפעילות מחוץ לבית במחנות הקיץ ובקייטנות.

 

מניעת הרעלת מזון

בטמפרטורת החדר חיידקים המצויים במזון מכפילים את עצמם כל 20 דקות. ריבוי חיידקים מגביר את הסכנה למחלות. אם בחורף, מזון עלול להתקלקל בטמפרטורת החדר בתוך שעתיים , אזי בקיץ הזמן מתקצר לשעה אחת בלבד. רצוי להכניס את האוכל למקרר או למקפיא כמה שיותר מהר, מאחר שקור מונע את התרבות החיידקים.

רבים חוששים שהכנסת אוכל חם למקרר עלולה לקלקל את המקרר, אך זה מיתוס שאין בו ממש. מומלץ לכוון את המקרר הביתי ל- 5-6 מעלות צלסיוס ואת המקפיא ל-18 מעלות מתחת לאפס.

אם המדובר בכמויות גדולות של אוכל המיועדות למספר ארוחות, יש לחלק אותם לאחר הבישול למנות קטנות על פי הצורך בכלים נפרדים, עדיף בכלי זכוכית.

כמויות קטנות יותר מתקררות מהר יותר ואין צורך להוציא מהמקרר בכל פעם את כל הכמות.

מומלץ להפשיר מזון במקרר ולא בטמפרטורת החדר. מזון קפוא במשקל כשני ק"ג מפשיר במקרר תוך 24 שעות. אפשר גם להפשיר מחוץ למקרר במים קרים. יש אפשרות להפשיר גם במיקרו, בתנאי שמתכננים לבשלו מיד.

כדי שמזון יהיה בעל ערך תזונתי ויתרום לבריאות שלנו, הוא חייב להיות לא רק איכותי אבל גם טרי. אנו רגילים לבדוק את תאריך "פג תוקף" באריזות של בשר, ביצים ומוצרי חלב כדי לוודא שהמזון בטוח לאכילה. ברוב המקרים, לא ניתן לסמוך על התאריך שמוטבע על האריזה כיוון שאין לנו מידע על השינוע והאִחסון של המזון עד שהגיע לספק.

 

כללים לשמירת  טריות מוצרים

 

בשר ודגים - קפואים עלולים להפשיר, ולו לזמן קצר, ולהפוך מצע להתפתחות חיידקים. מהסיבה הזאת, רצוי מאוד להעביר מוצרים אלה מהחנות ועד לבית בצידנית עם קרח ולאחסן מיד במקרר. במקביל לבדיקת מועד התפוגה, צריך לבדוק את המוצר עצמו.

בשר צריך להיות בגוון ורוד בהיר או אדום ולא אפרפר.

דג צריך להיות מוצק וללא ריח מפוקפק. אם הדג שלם, יש לוודא שהעיניים צלולות ולא עכורות. ניתן לשמור בשר ודגים טריים באריזה מהסופר עד יומיים. אפשר גם להקפיא ביום השני.

טונה משומרת בקופסה, שנפתחה ניתנת לשימוש תוך יומיים בתנאי שתוכן הקופסה הועבר לכלי עם מכסה.

דגים מעושנים כמו סלמון, יש לארוז היטב ולקרר וניתן להשתמש בהם תוך שבוע מהפתיחה (כדאי לשמור בחלק אחורי של המקרר). תבשילי דגים כמו חריימה אפשר לשמור במקרר עד 3 ימים, אך עדיף לצרוך אותם תוך יומיים.

 

פירות - פירות אוהבים להבשיל בטמפרטורת החדר ושמירתם בקירור משפיעה על הטעם ועל הארומה (גם של עגבניות). ברגע שהפרי בשל ההתדרדרות קצרה, במיוחד באקלים החם שלנו . הבשלת-יתר מורידה את כמות וויטמין C וגורמת לאובדן ערך תזונתי. לכן כדאי לשמור פירות במקרר (מלבד מבננות), על מנת להאט את תהליך הריקבון.

 

ירקות - עדיף טוב לצרוך ירקות טריים שלמים תוך 3 ימים, אך ניתן לשמור אותם עד 5 ימים במקרר.

המדד לבדיקת תקינותן של פירות וירקות הינו שינוי צבע הקליפה אשר עלול להצביע על הימצאות חומרים רעילים. למשל, צבע ירוק שמתפתח על הקליפה של תפוחי אדמה מעיד על נוכחות חומר רעיל בשם סולנין (solanine). חומר זה נמצא גם בנבטים שמופיעים על תפוח האדמה. אם תפוחי האדמה מתחילים להוריק, יש לזרוק אותם. אסור לחתוך את החלק הירוק ולהשתמש ביתר. אם הופיעו נבטים, ללא צבע ירוק, מספיק לקלף אותם מהתפוח לפני השימוש .

 

ביצים - יש לבדוק תמיד אם הן סדוקות. את הביצים הסדוקות יש לזרוק. ביצים עשויות להישמר כ- 5- 3 שבועות, בתנאי שנקנו לפני תאריך המודפס על האריזה. אפשר לבדוק בקלות אם הביצה טרייה: מכניסים אותה לקערת מים ואם היא נשארת שקועה בתחתית הקערה - הביצה טרייה. אם היא צפה מעל המים, היא לא טובה למאכל.  עדיף לשמור ביצים בקירור בתוך הקרטון שלהן, ולא להעבירן למתקן לשימור ביצים שבדלת המקרר.

 

גבינות - עובש המתפשט על גבינות רכות עלול להיות מקור לחיידקים מסוכנים כגון סאלמונלה, קולי, ליסטריה ועוד. אסור לסלק או לחתוך רק את החלק הנגוע בעובש, כי נבגי העובש מצויים גם בחלקים הפנימיים, שעדיין לא פיתחו עובש הנראה לעין.

 

מיונז - יש לאחסן בקירור מיד לאחר הפתיחה. מיונז שעמד בחוץ על השיש כמה שעות, צריך לזרוק. 

 

אגוזים וזרעים - אם הם קלופים, רצוי לשמור אותם בצנצנת סגורה במקרר, במיוחד בקיץ. אם הם מקבלים ריח או טעם מוזרים, כדאי לזרוק כי הם התחמצנו.

 

שמן זית ושמנים בכבישה קרה - שמנים מכבישה קרה מתחמצנים מהר יותר משמנים מזוככים וכדאי לשמור אותם בכלי אטום במקום חשוך.

 

שימורים - תקפידו שהאריזה שלמה ולא פגומה. התנפחות הפח מעידה על הימצאותן של בקטריות שעלולות להיות קטלניות. פחית שהחלידה הייתה באִחסון ממושך מדי. אפילו פח עם שקעים הוא פגום לשימוש וצריך לזרוק אותו. 

אז קיץ נעים ומרענן לכולנו.

 

תודה לאיילת נדיב- דיאטנית קלינית, M.Sc, מנהלת מקצועית סטודיו C.

 

 

עונת הבגרויות נוגעת להרבה בתים ומעסיקה רבים בכל שנה בקיץ. בין אם אתם תלמידים או הורים, הנושא כיצד לשמור על אורח חיים בריא ביחד עם לחץ של בחינות חשוב מטריד ושבה בחינה.

 

הקיץ מזמן לנו חופשות וטיולים אבל לפני שהתלמידים יוצאים לחופש, חלק נכבד מתלמידי התיכון נכנסים למרתון הלמידה לבגרויות.

בתקופת הבחינות יושבים הרבה שעות בבית, גם אם לא לומדים כל הזמן, לא ממש נעים לצאת כשהלחץ שצריך ללמוד רובץ לו בתודעה ואם זה לא ביוזמת התלמידים אז "ההורים לוחצים".  ידוע לכולם שצריך לאכול בשביל לשפר את הריכוז, לחלק מהתלמידים האכילה מהווה גם תירוץ נפלא לקחת זמן להפסקות.  מאידך גיסא לחלק אחר של תלמידים בזמן של לחץ בלימודים יש את הנוהג לדלג על ארוחות ולהפסיק את האכילה לחלוטין.

 

הקשר בין אכילה ללמידה

ננסה לבדוק את נושא הקשר בין אכילה למצב לחץ בלימודים ולענות על שאלות הקשוות  לאכילה ולימודים.

  • האם בכלל צריך לאכול לפני או בזמן בחינה ?
  •  מה טוב לאכול לפני או בזמן למידה?
  • כמה זה חשוב לאכול בזמן הלימודים?

הנושא היה כנראה חשוב מספיק, כבר בעבר, נחקר ונבדק. למזלנו לכל השאלות הללו, יש תשובות:

ראשית תזכרו את הכלל הראשון שאומר שעל מנת להצליח במבחן יש להקפיד על מספר תנאים:

 הראשון בהם הוא ללמוד למבחן 

שני תנאים נוספים שיש להקפיד עליהם הם ריכוז ועירנות ואותם ניתן להשיג ע"י

1)     שינה טובה היא מפתח לערנות בסביבות  8- 6 שעות.

2)     לאכול כשעה עד שעה וחצי לפני תחילת המבחן.

 

לאכול בזמן הלמידה

האכילה בעת הלמידה חיונית על מנת לספק למוח את האנרגיה לה הוא זקוק כדי לשמור על רמות ערנות וריכוז אופטימליים. המזון הזמין לשימוש המוח הם הפחמימות המתפרקות לסוכרים ולכן נולדו מיתוסים על  חשיבות אכילת שוקולד בתקופת בחינות. החשיבות של אכילת סוכרים ופחמימות נבעה מהעובדה שפחמימות מעוררות ומגיעות יחסית במהירות לשימוש במוח. אבל פחמימות פשוטות ולא מלאות הנצרכות בכמויות גדולות, מעלות את הריכוז לשניות מעטות, הן מעלות את רמות האינסולין בדם לרמות גבוהות, לאחר מכן הסוכר נכנס לתאים במהירות גבוהה ואז רמתו יורדת בדם. בשלב זה, נוצר מצב של חוסר איזון ומרגישים תחושת רעב, דבר שעלול לפגוע ברמות הריכוז בעת בחינה\ למידה למבחן, כמובן שמצב  כזה מאוד לא מומלץ.

 

 

אוכל טוב ללימודים

נשאת השאלה אז מה כן מומלץ לאכול? כמובן שחשוב לאכול ארוחות מאוזנות המכילות פחמימות מלאות כגון לחם מדגנים מלאים כמו למשל, חיטה מלאה, שיפון או כוסמין, אורז מלא, בטטות, חלבונים רזים כגון דגים ועוף, ירקות שיוסיפו לתחושת השובע, ויטמינים ומינרלים שיגרמו לכך שהפחמימות יכנסו למחזור בקצב איטי וישמרו על רמות סוכר מאוזנות בדם.

 

בזמן הבחינה

 ומה כדאי לאכול בזמן בחינה?

בזמן בחינה לא חשוב לאכול, אך אם הבחינה ארוכה ניתן לאכול פירות טריים או יבשים אשר יכניסו לנו פחמימות זמינות למוח, לא יכבידו עלינו בעת הבחינה ולא יגרמו לעייפות.

ניתן גם לאכול כריך מדגנים מלאים עם טחינה או אבוקדו (השומנים הבריאים מאיטים את קצב הספיגה של הסוכרים ומספקים אנרגיה זמינה לגוף בנוסף לפחמימות המגיעות מהלחם).

 

דברים חשובים

  • מים, מים, מים  ועוד פעם מים. גוף לא רווי איננו ערני וחבל לפספס נקודות בבחינה בגלל   ששכחנו לשתות.
  • על אומגה 3 כבר דובר רבות- אבל אסור לשכוח אותה כי אם לא נצרוך אומגה 3 יפגעו הכישורים הקוגניטיביים שלנו, וביניהם הזיכרון. לאומגה 3 גם השפעות חיוביות על שיפור הפרעות קשב לטווח הארוך. מקורות נפלאים לאומגה 3 הם כמובן דגי ים כגון בקלה, מרלוזה, טונה, וסלמון, אומגה 3 קיימת כמובן גם בתוספים, מקורות צמחיים טובים הם זרעי פשתן וזרעי צ'יה.
  • אבץ- תוספת אבץ הוכחה מחקרית כמשפרת סימפטומים של הפרעות קשב, עם דגש על טווח הארוך כדור אבץ לפני בחינה לא יסייע לתוצאות הבחינה הרעיון הוא איזון של הגוף באופן קבוע לשיפור הקשב. חשוב להקפיד על אכילת מזונות עם אבץ, למשל אגוזים, קטניות, דגנים מלאים, בשר, ביצים ומוצרי חלב.
  • ויטמינים מקבוצת B לטיפול בהפרעת קשב וריכוז קומפלקס של ויטמינים מקבוצת בי בתוספת עם ויטמין C יכולים לעשות עבודה נהדרת על מערכת העצבים ולווסת אותה ולהפחית חרדה, ועצבנות תופעות הנלוות להפרעת הקשב.

 

לסיכום:תזונה מאוזנת ושינה טובה יביאו אתכם רחוק בבחינות, רק אל תשכחו את הכלל הראשון ללמוד כמו שצריך לבחינה.

 

 בהצלחה!

לרוב שבועות הוא החג המסוכן ביותר קלורית מכל החגים, הוא כל כך עשיר בחמאה, שמנת וגבינה צהובה, ובמילים אחרות החג המוקרם, אפשר להכין שולחן חג אחר, עשיר בטעם וצבע ודל בקלוריות שאחריו נהיה פטורים מרגשות אשם, ומה שבטוח נרגיש הרבה פחות כבדים.

כדאי לזכור שלמרות היות החלב שנוי במחלוקת לחלב ומוצריו הרזים יתרונות תזונתיים רבים הנתמכים מחקרית, כגון: חלבון איכותיסידןאשלגןמגנזיום,אבץזרחןויטמין A וויטמינים מקבוצה B כולל וויטמיןB12 .

ואל תשכחו את מי הגבינה אשר מכילים יתרונות בריאותיים רבים, תערבבו אותם בתוך הגבינה ואל תשפכו אותם. 

החלב נמצא מחקרית כמסייע להשגת מסת עצם מרבית בגיל ההתבגרות מסייע הפחתת הסיכון לאוסטיאופורוזיס, מסייע על שמירת משקל גוף תקיןמניעה וטיפול ביתר לחץ דם, מניעת התסמונת המטבולית, מניעת סוכרת מסוג 2 , מחלות לב וכלי דם וגם במניעת סוגים מסוימים של סרטן.

בדיוק לפני החג פיראוס מוציאים גרסת מעדניה לשלושה מוצרים שלהם: גבינה בולגרית 5%

גבינה צפתית 5% ובולגרית מעודנת 5%

הכנתי  עם הבולגרית פשטידה, מצרפת לכם את המתכון

הצעה לתפריט לשולחן החג:

פשטידה קלה:  פשטידת ברוקולי, פטריות וכרובית עם גבינות רזות

מצרכים:

1 בצל קצוץ

חצי קילו ברוקולי מבושל ועדיין בפרחים פריכים חתוך גס

חצי קילו כרובית מבושל ועדיין בפרחים פריכים חתוך גס

סלסילת פטריות

מיכל גבינת קוטג' 5% שומן

מיכל גבינה לבנה 5% שומן

יוגורט 1.5% שומן

200 גרם גבינה מלוחה פיראוס 5% מגוררת

פרוסת גבינה צהובה 9% חתוכה ביד לחתיכות

3 ביצים

3 כפות קמח

מלח גס ופלפל שחור

 

הכנה:

מערבבים ויוצקים לתבנית בינונית משומנת קלות
לאפות כ-40 דקות בחום 175 מעלות

סיבים ויטמינים וצבע

כדי להעשיר את הארוחה בסיבים תזונתיים נכבד את הארוחה בלחם מקמח מלא ונוסיף צלחת גדולה עם ירקות חתוכים על מנת להוסיף ויטמינים, סיבים וצבע לשולחן.

לחם מקמח מלא: על מנת להוסיף סיבים לתפריט, פלטה של ירקות חתוכים פלטת גבינות רזות לא תאמינו ,כמה החשק לאכול, טמון בהגשה.

השווקים מלאים בשלל גבינות מעולות, ודלות בשומן שלא נופלות בטעמן מחברותיהן השמנות. למשל: ריקוטה , לבנה , צפתית, פטה, גבינה בולגרית על כל גווניה-עם תבלינים, גבינות שמנת, ובאמת שלא חייבים לקנות גבינות המכילות יותר מ5% שומן( אבל למי שזה ממש חסר, מותר לאכול טעימות..:).

בפלטת הגבינות כדאי לשלב פירות חתוכים אשר מוסיפים טעם, צבע ויטמינים ומשמשים חלופה טובה לכל שאר המזונות הדחוסים בקלורית.



סלט תרד ופירות אביבי

 

מצרכים:

צרור גדול עלי תרד וצרור עלי בייבי שטופים ומופרדים מהגבעול

פלחי אפרסק ואגס חתוך לרצועות דקות

 אגוזי מלך

לרוטב:

רבע כפית חרדל 

מיץ מתפוז 1 בינוני

מיץ מלימון 1 בינוני

חצי כפית שום כתוש

כף מלאה דבש או סילאן

מלח

פלפל שחור גרוס

2 כפות שמן זית

לשפוך על הסלט לפני ההגשה

 

 

 סלט עדשים ויוגורט (עשיר בחלבון, סידן, ברזל, ויטמינים וסיבים תזונתיים)

מצרכים:

כוס עדשים שחורות

1מיכל יוגורט 1.5% שומן

1 שן שום, קצוצה.

 צרור עלי פטרוזיליה, שטופים וקצוצים (אפשר לערבב גם כוסברה, נענע, שמיר, ועירית לפי טעמכם האישי.) 

 1/3 כוס שקדים קצוצים גס

  2 כפות שמן זית

פלפל שחור גרוס, לפי הטעם

מיץ מלימון אחד

1/3 כוס חמוציות

 

הכנה:

לבשל את העדשים למשך 20 דקות עם כוס וחצי של מים, לצנן ולערבב עם שאר הרכיבים,

טיפ: את היוגורט תוסיפו ממש ברגע האחרון.

בתיאבון.

 

איפה? איפה? איפה העוגה?

בכל שולחן חג חייבים עוגת גבינה אפויה קלאסית

עוגת גבינה קלה אפויה

750 גרם גבינה לבנה \גבינת שמנת 5% שומן בטעם טבעי

1 כוס (200 גרם) סוכר

4 ביצים

1 שקית סוכר וניל

1 גביע (200 גרם) יוגורט 1.5% שומן

 

לציפוי:

1 גביע (200 גרם) יוגורט 1.5% שומן

2 שקיות סוכר וניל

 

הכנה:

אופים בתבנית (גודל 24 – 26 )

מחממים תנור לחום נמוך- 130 מעלות.

בקערה בינונית טורפים את כל חומרי המלית ויוצקים בתבנית

מניחים בתחתית התנור תבנית עם מים רותחים ומעליה מעל רשת מניחים את העוגה. אופים כשעה וחצי עד שהעוגה יציבה ומתחילה להזהיב, אבל לא מתייבשת.

מערבבים את חומרי הציפוי ומורחים על העוגה החמה. מחזירים לתנור שכיבינו זה מכבר לחמש דקות. מוציאים ומצננים.

ברור כי לכל אחד יש את המתכון המשמין עליו הוא לא יכול לותר בחג, אם זה הבלינצ'ס של סבתא, פסטה מוקרמת או מאפה ממש משמין ונפלא שאי אפשר שלא לטעום ממנו.

ההמלצה שלי היא  שלא תתנזרו ותסבלו. קחו מנה אחת שהקצבתם לעצמכם, ממה שחפצה נפשכם ותאזנו את שאר התפריט בתבשילים דלי קלוריות מתוך מה שמומלץ כאן.

כך תרגישו שאתם שולטים בבחירה שלכם , לא התנזרתם מהמנה המיוחלת וגם הצלחתם לשמור על הבריאות והגזרה,

 

חג שמח ובתיאבון...

פסח נחשב לחג כל חגי השחיתות הקולינרית, התחושה הכללית היא שעדיין לא סיימנו לעכל את הקינוח של הארוחה הקודמת וכבר הגענו לארוחה הבאה.. פסח הוא אחד החגים המהנים ומענים, בכל טוב יש גם רע.. אנסה למזער את הגורמים הרעים ולהדגיש את התחליפים הבריאים, מבלי להפחית בטעם.

אלמנט הארוחות הבלתי נגמרות

לפנינו חגים ומועדים ארוכים, הילדים בחופשה ומבלים שעות בבית, נפגשים ורואים את כל המשפחה והחברים, יוצאים לטייל, מארחים ומתארחים בלי סוף. כאן נכנס ה "אלמנט"- לא מפסיקים לאכול ולאכול ושוב לאכול...  חגים יכולים להוות מוקש לשמירה על הגזרה לכולנו, אבל האנשים הסובלים ממחלת  הסוכרת, קיים קושי מיוחד.

סוכרתיים צריכים לשמור על כמות מוגבלת של מנות הפחמימות בכל יום ולגם על רמות הסוכר בדם. חג הפסח, במיוחד, מספק  הרבה "מוקשים".

כל ארוחות החג המשפחתיות והמפגשים החברתיות הרבים, האיסור על אכילת דגנים וקטניות מעלה את כמות הבורקסים העשויים ממצות מטוגנות ותפו"א אשר בפני עצמם מהווים מוקשים לא קלים, המקשים שמירה על כמויות לאזן איתם את רמות הסוכר בדם לסוכרתיים.

למרבית האנשים יש לפחות 4 ארוחות חג אם לא יותר...כדי לצלוח את מרבית המוקשים חייבים עצות טובות וידידותיות כך שלא ירתיעו ואפשר לממשן בקלות.

 

טיפים לצליחת החג עם בפחות קלוריות ובפחות סוכר

  1. כלל חשוב- אסור להגיע לארוחת החג מורעבים. מומלץ לאכול תפוח או יוגורט על מנת להרגיע את הרעב ובכך להשיב לעצמנו קצת שליטה מול כל המטעמים שיוגשו בסעודה.

 

  1. ארוחה המכילה פחמימות, רובנו כבר הפנמנו שאין צורך להוסיף לה גם לחם .בדומה לזה אפשר להימנע מצריכת מצות מיותרת, העשירות בקלוריות ואינן משביעות. אוכלי קטניות יכולים להמיר מצה אחת ב-4-5 פריכיות אורז.

 

  1. אם כבר אכלתם מצה אפשר לעשות ממנה ארוחה שלמה, אני למשל בוחרת לאכול רק מצה אחת כל הפסח. (והיא בדר"כ תהיה עם שוקולד... J) אבל רק אחת ! תזכרו הבטחתם....
  2. חשוב להקפיד על שתייה מרובה -  מים או משקאות ללא סוכר כגון תה צמחים ללא קפאין. לרבים המצות גורמות לעצירות ושתיית המים תעזור למנוע את בעיה.
  3. מבין סוגי היינות הכי מומלץ לשתות יין אדום יבש או חצי יבש (100 קלוריות לכוס), על פני יין אדום מתוק (170 קלוריות לכוס).
  4. בכל ארוחה חייבים לכלול פירות וירקות טריים ומבושלים. בלעדיהם ממש משעמם בצלחת, לא?
  5. אם כבר מבלים זמן בחיק המשפחה אז למה לא בחיק הטבע? זה הזמן המושלם לטיולים משפחתיים או לפעילות ספורטיבית צאו לראות פריחות משגעות לפני החום של הקיץ.
  6. רצוי ומומלץ להימנע מצריכה מרובה של נשנושים בין הארוחות ובעיקר להמעיט בעוגות ובעוגיות עתירי השומן של פסח, תמירו את הפיצוחים בפירות חתוכים.

 

לסיכום, זה הזמן ליהנות אבל תנצלו את הזמן ליותר פעילות בחוץ ופחות  בבילוי סביב האוכל. חשוב לזכור שזמן איכות וכיף עם המשפחה או החברים לא חייב להיות סביב שולחן האוכל.

 

תודה לנעמה בן דוד טרבלסי, דיאטנית קלינית B.SC 

ניקיונות לפסח - תחשבו שאתם בשיעור ספורט

 

 

 

הפעלה נכונה של הגוף ושמירה על יציבה נכונה בזמן עבודות הניקיון לפסח, תשנה את הרגשת ה"עונש" לחוויה של פעילות גופנית מועילה וגם תזכה אותנו בירידה של קלוריות.

ניקיון כללי לפסח יכול להראות כמשימה לא נעימה עבור כל אחד ואחת מאתנו. בעזרת מספר עצות מועילות, נהפוך את משימת הניקיון לקלה יותר ובסיומן נחסיר מעט קלוריות, נחטב את הגוף ותהייה סיבה לחייך.

 

להזיז קירות ולנקות מתחת לבלטות

כמדי שנה מביא עמו האביב משב של התחדשות, רעננות וצורך לארגן מחדש את הבית, לסדר, לעצב, לנקות ולהכניס פנימה אל תוך ביתנו ונפשנו אנרגיות חדשות.  מנגד ניקיון יסודי ואינטנסיבי מסוג זה דורש מהגוף להתאמץ באופן שונה מהרגיל ומצריך עמידה רבה על הרגליים .

הפעלה בלתי נכונה של אברי הגוף מהווה אחד הגורמים הנפוצים לבעיות גב. בכדי למנוע מיחושים, שרירם תפוסים וכאבים, חשוב לעמוד בצורה נכונה ובטיחותית ולסגל הרגלי עבודה נכונים, אשר ימנעו מאתנו פגיעה באברי גופנו ולמנוע תאונות בעבודות הניקיון. לכן, חשוב לעבוד בצורה נכונה ובטיחותית ולהתרגל לעבוד נכון.

 

 

להלן מספר טיפים שיעזרו לשמור על הגוף ועל יציב בזמן עבודות הבית. הפניה היא בלשון נקבה אבל כל הגברים שווים לנשים ומוזמנים לנקות.

ההמלצות תופסות לנשים וגברים כאחד.

1. בצעי את עבודות הבית ליד משטח עבודה גבוה, שיאפשר עבודה בגב זקוף.(בישול, גיהוץ על משטח מתאים וכדומה..).

2. כאשר את מרימה או אוספת חפצים מהרצפה עשי זאת בגב ישר, בברכיים כפופות וקרוב לגוף ככל שניתן. חשוב להתכופף מהברכיים בעת ההרמה ולהרים משרירי הרגליים ולא מהגב.

3. בעת ביצוע עבודות בית (שטיפת רצפה ,שאיבת אבק), על תכופפי את הגב, כופפי מעט ברכיים ותעבדי עם מוט ארוך.

4. אל תשטפי את הרצפה יחפה,  בכדי למנוע סכנת החלקה.

5. במידה ואת נאלצת לעמוד לזמן רב באותו מקום (בזמן בישול, גיהוץ) השתדלי להעביר משקל מרגל לרגל או להרים רגל אחת על שרפרף קטן ונמוך בכדי להקל על אי הנוחות.

6. אל תרימי את בנך / נכדך על הידיים בעמידה, השתדלי לעשות זאת בישיבה ובגב זקוף.

7. בעת הרמה ונשיאת חפצים יש לוודא שהמשא קרוב למרכז הגוף ככל שניתן, הנשיאה צריכה להיות מאוזנת בשתי הידיים ואין לשלב התכופפות לפנים ביחד עם רוטציה (סיבוב).

8. הרפיה ומנוחה-  אחד מהדברים החשובים ביותר הם המנוחה וההרפיה שיש לתת  לגוף בסיום יום מאומץ.

רצ"ב מספר תרגילים אשר בסיום יום של עבודת ניקיון יסיעו לכן לחלץ אברים ויקלו עליכן.

תרגיל לשחרור הצוואר: שבו על כיסא בגב זקוף, אספו את הבטן פנימה, קרבו אוזן לכתף ימין במשך מספר שניות, הורידו סנטר אל בית החזה והאריכו את העורף. שהו מספר שניות. קרבו אוזן שמאל לכתף שמאל, ושהו גם כאן מספר שניות.

תנועתיות מפרק הכתף: סובבו חמישה סיבובי כתף לפנים, ולאחר מכן חמישה סיבובים לאחור. הרימו כתפיים ושחררו אותן בבת אחת מטה. חיזרו על כך כמה פעמים.

תרגיל להארכת הגו: שבי בקדמת הכיסא, גו זקוף רגליים בפיסוק קל, הרימי ידיים ישרות מעלה והחלי בהארכת יד ימין מעלה (כאילו מישהו מושך/מותח אותך כלפי מעלה) ולסירוגין בצעי זאת עם יד שמאל (בצעי את התרגיל 10 פעמים).

תרגיל להארכת גב תחתון וחיזוק הבטן: שבי בקדמת הכיסא (אפשרות גם בישיבת קירוס  ברכיים כפופות כפות הרגליים מונחות על הרצפה פשוקות מעט ברוחב האגן). ידייך אוחזות בברכיים, גו זקוף. קחי נשימה עמוקה ותוך כדי נשיפה אספי בטן פנימה ועגלי את הגב לאחור (לשקוע עם הגב לאחור), חזרי לישיבה זקופה (בצעי תרגיל זה 5 פעמים).

תרגיל להארכת שרירי החזה וחיזוק גב עליון: שבי בקדמת הכיסא, גו זקוף רגליים בפיסוק קל. כפות ידייך שלובות מאחורי הגב. משכי את הכתפיים לאחור תוך קירוב שכמות ופתיחת בית החזה. הידיים מושכות מטה כלפי הרצפה. שהי במצב זה 10 ש' שחררי וחזרי על התרגיל.

תרגיל לתנועתיות עמוד השדרה: שבי בישיבה זקופה רגליים בפיסוק  הפני גו שמאלה, כאשר יד שמאל עוברת אל מאחורי הגב ויד ימין מונחת על ברך שמאל  שהי בתנוחה זו עד 10 ש' שחררי ובצעי את התרגיל לצד שני.

תרגיל למתיחת גב תחתון ותנועתיות מפרקי הירך: שכבוי על הגב, אספי ברכיים אל הבטן כשהידיים אוחזות מאחורי הברכיים, והחלי בניעות קטנות של הברכיים לכיוון בית החזה. שהי במצב זה כמה שניות. פסקי קלות את הברכיים והמשיכי בתנועות סיבוביות של הירכיים כלפי חוץ, וכנ"ל סיבובים פנימה.

תרגיל תנועתיות עמוד השדרה: שכבי על הגב, כופפו את הברכיים, ידיים מונחות ישרות לצדדים על הרצפה בגובה הכתפיים, הפילי ברכיים לצד ימין  שהי במצב זה מספר שניות והמשיכו לצד שני.

תנועתיות כף הרגל: בצעו עשרה סיבובים של כפות הרגליים כלפי חוץ ולאחר מכן עשרה סיבובים כלפי פנים. אפשרות נוספת לתנועתיות כף הרגל  הוספת כיפוף ויישור של כף הרגל בזמן ביצוע התרגיל.

בשכיבה בעיניים עצומות: עברי איבר מכף רגל ועד ראש  כווצי ושחררי המשיכי בנשימות עמוקות ואיטיות תוך כדי הארכת הגוף מכף רגל ועד ראש ושחררי.

 

מומלץ למלא אמבט חם עם מספר טיפות לבנדר ולשקוע בהנאה.

                                                                                      

באדיבות  גלית פרי , סמנכ"לית הדרכה ברשת סטודיו C

לא רק בשבת בבוקר יום יפה אני שותה המון קפה....

 

רבים מאתנו מצליחים להתנתק מהמיטה בבוקר, בזכות המחשבה על ריח הקפה הראשון של הבוקר. אצלי זה במיוחד אם הוא טרי וחזק בדיוק כמו שאני אוהבת, וממש לא משנה אם זה ממכונה, פילטר, נמס, מפונפן או לא. לא ממש אכפת לי העיקר שאני אקבל אותו ישר כאשר אני פוקחת את העיניים. נשמע לכם מוכר?

 

לבטח נתקלתם באמירות במקומות שונים, כי מדובר בהרגל מגונה, משתן, גורם לאיבוד נוזלים, צובע את השיניים, מעלה את לחץ הדם.... וגורמים לנו אוהבי הקפה לחשוב שמדובר בעוד הרגל בעייתי. כמובן שכאשת מקצוע אני יודעת שהקפה השייך למשפחת המעוררים, צריכתו בכמות גבוהה יכולים להזיק ברמה התאית, וכמובן שלקפה יש השפעות מזיקות שונות כגון העלאת הסיכונים להפלות, לסוכרתיים יש סכנה בהעלאת ערכי הסוכר, העלאת לחץ הדם, החמרה של צרבות או הפרעות בשינה אשר  כולם משויכים לשתיית קפה.

כיום הרוח המחקרית נושבת לכיוונים חדשים ונותנת לנו, למכורים לקפה, תחושה כי יש תקווה.

 

קפה וסוכרת                                                         

צוות חוקרים מאוניברסיטת הארוורד בדק ב־2005 בתשעה מחקרים שעסקו בקשר בין סוכרת מסוג 2 לשתיית קפה. המחקרים שיתפו בסך הכול יותר כ־193 אלף איש.

נמצא כי שתיית שש -שבע כוסות קפה ביום הפחית את הסיכון לחלות בסוכרת ב־35%.

עוד נמצא כי שתיית  ארבע - שש כוסות ביום הפחית את הסיכון לחלות בסוכרת ב־28%.

נכון שקפה מעלה במעט את לחץ הדם, אבל אם נבחן את יכולותיו ביחס לתסמונת המטבולית – (שהיא שילוב של גורמי הסיכון הבאים: לחץ דם גבוה, ערכים גבוהים של סוכר בדם, היפרליפידמיה (רמות גבוהות של שומנים בדם) והשמנת יתר (בעיקר השמנה בטנית). גילו שהקפה דווקא מוריד את הסכנה לתסמונת.

 

ידעתם שקפה עוזר לכם לרזות?

הקפה מכיל חומצה כלורוגנית – שהיא חומצה בעלת תכונות נוגדות חמצון שככל הנראה מפחיתות את ספיגת רמות הסוכר בגוף.

הקפה שלנו משביע אבל האם הוא מכיל הרבה קלוריות? תלוי מה תוסיפו לו...כוס קפה מכילה רק שבע קלוריות (בלי חלב וסוכר). כוס חלב מכילה 100-120 קלוריות לכוס חלב 3% שומן.. וכל כפית סוכר מוסיפה כ-20 קלוריות. תכפילו את כמות הקפה ביום ותעשו את החישוב האם זה יוצא לכם משמין.

כמובן שאפשר לחסוך בקלוריות בכך שנשתמש בחלב 1% ובממתיק דל קלוריות.

 

הקשר בין הקפה למצב רוח טוב על הבוקר

הקפה כמפחית דיכאון- מחקר מצא כי נשים ששתו 2-3 כוסות קפה ביום נהנו מירידה של 15% בסיכון לדיכאון.

ונשים ששתו 4 כוסות נהנו מהפחתה של 20% בסיכון לדיכאון. יתרון זה מיוחס ככל הנראה לתכונות נוגדות החמצון והאנטי דלקתיות שבקפה.

היתרונות מיוחסים גם לדיכאון בטווח הקצר ע"י העלאת רמות הסרוטונין והדופמין במוחנו.

הקפה מגן עלינו מסרטן-  נמצא ששתית קפה מגנה מפני סוגי סרטן שונים. בימים בהם נראה כי כל דבר מסרטן וכי אפילו מסוכן לנשום. מחקרים רבים הראו כי צריכה של קפה קשורה לירידה בסיכון ללקות בסרטן הכבד וכן בשחמת הכבד.

 

 

קפה וספורט

כבר ידוע שהקפאין משפיע על המערכת העצבית המרכזית. הקפאין הוא חומר אֵרגוֹגֵנֲי – כלומר, חומר המשפר יכולות. במחקרים רבים, מומלץ למי שעוסק בספורט לשתות כוס קפה טורקי לפני הפעילות הגופנית, קצרה טווח או ארוכת טווח. המחקרים נעשו בעיקר בספורטאים מקצועיים.

אמנם השפעת הקפאין מיטיבה יותר לענפי ספורט אשר דורשים מאמץ ממושך לאורך זמן, אך ישנם יתרונות גם לפעילות קצרת טווח.

אז לכל אוהבי הקפה ונמנעי הקפה אין זה אומר שכולם יכולים להתחיל לשתות ללא בקרה. מי שיודע כי לא מומלץ שישתה קפה מוטב שיתייעץ עם רופא המשפחה שלו לפני שישנה הרגלי צריכה או להעלות בכמויות, אבל כנראה שהשד אינו נורא כל כך ושאפשר להתחיל ליהנות עם קצת פחות רגשות אשמה.

כדי שלא תרגישו שלקפה אין עוד שימושים מועילים, חוץ מלשתות אותו, אני מצרפת מתכון לעוגת קפה ליד הקפה.

 

 

עוגת קפה וחלבה

המצרכים:

 

4 ביצים
1/2 כוס מים 
1/2 כוס שמן קנולה
1 כוס קמח לבן

1 כוס קמח מלא
1 כוס סוכר חום

1/2 כפית אבקת סודה לשתייה
1 אבקת אפייה 

 1 כוס אספרסו קצר 
1/2 כוס חלבה מפוררת 
2 כפות סילאן

 

הוראות הכנה:

 

מקציפים את החלבונים עם חצי כוס סוכר.

בקערה נפרדת מערבבים את הרטובים: החלמונים, מים, חצי כוס הסוכר, שמן ואת האספרסו. 
מערבבים את היבשים שני סוגי הקמח עם אבקת האפייה והסודה .
מוסיפים לקצף החלבונים לסירוגין את הקמח ואת תערובת החלמונים. 

מעבירים את הבלילה לתבנית אפייה משומנת. 
מעל מפזרים את החלבה והסילאן ומערבבים בעדינות בעזרת מזלג.
אופים בחום של 180 מעלות כ -30 דקות

בתאבון!

 

תודה לנעמה בן דוד טרבלסי, דיאטנית קלינית 

הילדים שלי אוהבים ממתקים, למרות שאני לא מרשה להם הרבה,  כשיש השגחה על הכמויות בבית- בימי הולדת הם מרשים לעצמם להתפרע.

וכשיש מיתון בימי ההולדת אז יש ימים שהם מבקשים ולא תמיד מקבלים.

את מנת הממתק היומית שלהם אני מתרצת בדובוני ויטמינים- ככה לפחות אני מפצה את עצמי על החסך שלהם והם מקבלים מתוק.

אז אם להאמין למה שכתוב על האריזה יש בדובונים האלה את מנת הויטמינים היומית שהם צריכים לקבל, בחורף אני מתגברת אותם בויטמיני חורף  (וגם ויטמין סי) בנוסף למולטי ויטמין שהם מקבלים ממילא. הם מקבלים את מנת הויטמינים היומית שלהם מבחינתי והם מקבלים סוכריית גומי מבחינתם- המצפון שקט.

סדרת מדיבר החדשה:

בסדרת מדי בר החדשה - מולטי ויטמין, ויטמין C ומוצר חורף, אשר מכילים 30% פחות סוכר וזאת בזכות השימוש בממתיק הסטיביה:

מדי בר מולטי ויטמין: סוכריות ג'לי בצורת פירות בטעם תות, המכילים 8 סוגי ויטמינים ומינרלים, ללעיסה/מציצה. תכולת המוצר: 60 סוכריות ג'לי.
מחיר מומלץ לצרכן: 59.90  ₪.

מדי בר מולטיויטמין פורטה – סוכריות ג'לי בצורת פירות בטעם תפוז, עם נוסחה מקיפה המכילה 22 ויטמינים ומינרלים, ללעיסה/מציצה. תכולת המוצר: 75 סוכריות ג'לי.

מחיר מומלץ לצרכן: 89.90 ₪.

מדי בר ויטמין C  – סוכריות ג'לי בצורת פירות בטעם תפוז, המהווים מקור עשיר של ויטמין C, ללעיסה/מציצה. תכולת המוצר: 60 סוכריות ג'לי.

מחיר מומלץ לצרכן: 49.90  ₪.

מדי בר חורף פלוס – סוכריות ג'לי בצורת פירות בטעם תפוז, המכילים ויטמין  Cבשילוב פרופוליס, אכיניציאה וסמבוק, ללעיסה/מציצה. תכולת המוצר: 60 סוכריות ג'לי.

מחיר מומלץ לצרכן: 59.90  ₪.

*30% פחות סוכר מסדרת מוצרי מדיבר הקודמת (ויטמין סי, מולטיויטמין+, מגה מולטיויטמין, מגה פרופוליס ואכיניצאה)

עוד בסדרת מדיבר:

מדיבר אומגה 3 – כמוסות אומגה 3 בטעם תותי פרוטי לבליעה/לעיסה המותאמות במיוחד לילדים ומכילות EPA  ו- DHA. תכולת המוצר: 100 כמוסות.

מחיר מומלץ לצרכן: 99.90 ₪.

מדיבר אומגה 3 קיד – דובונים בטעם שוקולד חרובים המכילים אומגה 3. ללעיסה/מציצה בתוספת סידן, אבץ וברזל. תכולת המוצר: 60 דובונים.

מחיר מומלץ לצרכן: 79.90 ₪.

מדי בר פרוביוטיקה פורטה – דובונים בטעם שוקולד לבן-בננה, המכילים חיידקים ושמרים פרוביוטיים, בתוספת סיבים תזונתיים (FOS). אינם מכילים גלוטן. תכולת המוצר: 20 דובונים.

מחיר מומלץ לצרכן: 29.90 ₪.

 

תמיד יש מבצעים במחלקת הויטמינים, תמיד אפשר למצוא כאלה הנמכרים 1+1 או אחוזי הנחה שונים, כדאי לחפש כאלה, סך הכל כולם די דומים האחד לשני.

 

קבלו דוגמית וקופון הנחה

 

מספר טיפים להפחתת הסוכר מהתפריט היומי של ילדנו (ושלנו):

*במקום לשתות משקאות מוגזים או משקאות מתוקים בטעם פירות, הציעו מים או משקאות לא ממותקים. במקרה של בחירה במשקה ממותק רצוי לדלל את המשקה, על מנת שלא להרגיל את הילדים לטעם מתוק. טיפ נחמד הוא, לדלל משקה בטעם פירות בסודה מוגזת.

*ניתן להחליף עוגה או עוגיות בפרוסה עם ממרח דל שומן.

*נסו להפחית את כמות הסוכר המוספת במשקאות חמים.

*החליפו במידת האפשר, ממרח מתוק כמו ריבה, ממרח שוקולד, או דבש על הלחם, בממרח על בסיס גבינה או ממרח דל שומן אחר.

*כדאי לוותר על שוקולד ועוגיות. ריכשו אותם לעיתים רחוקות כאשר אתם מבלים מחוץ לבית. יהיה טוב יותר, אם תוכלו לסיים את החפיסה או המוצר לפני חזרתכם הביתה.

*הקפידו למלא את קערת הפירות בפירות טריים ושימרו אותה באופן נגיש לילדים.

*הציעו פחות עוגה כקינוח. העדיפו להציע פרי או יוגורט במקום.

*קיראו את תווית המזון לפני הקנייה, השוו בין מוצרים דומים וביחרו את המוצר המכיל את כמות הסוכר הנמוכה ביותר.

*בחרו בדגני בוקר מחיטה מלאה, אך לא כאלו המצופים בסוכר או המוסף להם דבש.

*ביחרו במוצרים המותאמים לילדים, וודאו שהם מופחתי סוכר. לדוגמה מוצרים המכילים ממתיק מצמח הסטיביה, היכול להחליף בחלקו את הסוכר. ממתיק הסטיביה  מעניק טעם מתוק פי 300 מסוכר וכמעט שאינו משפיע על ערכי הסוכר בדם.

על מנת לנהל אורח חיים תזונתי נכון, כחלק משגרת חיי המשפחה, רצוי לתכנן ולהנהיג הרגלים נכונים.

לאחרונה שמעתי כבר בכמה הרצאות שכדי להנחיל לעצמינו הרגל שיהפוך לדרך חיים, יש לחזור עליו לפחות 20 פעמים ואז הוא יישאר אתנו לתמיד.

במחשבה ראשונה זה מעודד משום שזה בשליטתנו, אבל כשמנסים ליישם זאת על הרגלי תזונה, מתעוררת שאלת שאר בני הבית.

 

להתחיל מהתחלה הכול מתחיל בבית

כולנו מתחילים במה שההורים מאכילים אותנו. בראשית הדרך כמו בכל שלבי החינוך, הילדים מטמיעים את מה שרואים בבית. לכן על ההורים, לשתף את הילדים בהקניית הרגלי תזונה נכונים.

ראשית יש להנהיג תכנון של מה שנמצא בבית, ולהנהיג כללים למה שמקובל בבית וגם מה מחוצה לו. לכן מומלץ לערוך מראש רשימת קניות של מוצרי המזון הנחוץ הבריא והשכיח בארוחות המשפחה  ולהגביל מזנות בלתי רצויים כמו, חטיפים ודברי מתיקה. רצוי שהגבינות שיהיו במקרר יהיו עד 5% שומן, הלחם והדגנים מחיטה מלאה, הבשרים רזים, ולהימנע מקניית שתיה ממותקת עד כמ שניתן.

 

הרגלים באכילה

הקפדה על ארוחות מסודרת משפחתיות, תורמת לגיבוש ואחדות המשפחה, ולחוויית האכילה המשותפת. גם אם לא כל בני הבית חוזרים יחדיו, הידיעה שקיימת ארוחת צהריים וערב מונעת אכילה ונשנושים מיותרים, שלרוב גם פחות בריאים.

ארוחת הבוקר חשובה לא פחות אבל ברגעים הלחוצים של הבוקר, כשכל אחד ממהר לדרכו ישנה נטייה לדלג עליה. מומלץ לא לוותר ולכוון לארוחה קלה בלבד, כגון: דגני בוקר (שאינם ממותקים), פרוסת לחם מחיטה מלאה + מריחה.

את הארוחות כדאי לאכול בצורה מסודרת סביב שולחן תוך כדי שיחה ערה, ולהימנע מצפייה בטלוויזיה, הקשבה לרדיו, שמסיחה את הדעת ופוגמת בחוויית האכילה. מקום קבוע ומוגדר, כמו פינת אוכל או שולחן המטבח, ימנע אכילה של כל ילד בחדרו מול מחשב או טלוויזיה, פעולה שמסיחה את הדעת ומביאה לאכילה עודפת ומיותרת ולבסוף להשמנה.

ארוחות מבושלות הנן ארוחות בריאות ומזינות יותר מאשר מזונות קפואים מוכנים או ארוחות קנויות, שלרוב עתירות בשומן. יחד עם זאת מנת פלאפל, פיצה או המבורגר קנוי יכולה להיות כחלק מחוויית האכילה המשפחתית  אבל בתדירות לא גבוהה (אחת לחודש או חודשיים, למשל).

בכל מקרה, בין אם הארוחות מבושלות או קנויות, הקפידו על ארוחה בשרית מלאה אחת ליום, ושלבו דגים  (שעשירים באומגה-3), כחלק מהתזונה השבועית. ארוחה מלאה הכוללת חלבון, פחמימה וירק תורמת לתחושת השובע ולהשלמת כל הצרכים התזונתיים הדרושים לילדים ולמבוגרים.

הניחו קנקן מים על שולחן האוכל, והוו דוגמא אישית בשתייה מרובה.

הוסיפו ירקות לכל ארוחה, הצבעוניות והמגוון מגרים את הילדים לאכול, וכך תזונתם מועשרת בסיבים, ויטמינים ומינרלים חיוניים. הנהיגו גם תוספת ירקות לכל כריך שנלקח לגן או לבית הספר, החשיפה היום-יומית והעקבית לירקות, מובילה אותם לאכילה.

 

מסדר כריכים שבועי

נהלו "טבלת כריכים" לבית הספר, אותה אתם מתכננים יחד עם הילדים, ובה תרשמו מה יינתן לילד כל יום בכריך אותו הוא לוקח לגן או לביה"ס. העדיפו מריחות כמו: גבינה, חומוס, טחינה, אבוקדו, ביצה והגבילו מריחת מתוקים כגון שוקולד לפעם בשבוע, בגלל כמות השומן הרווי שאינה בריאה, וכמות הסוכר המזיקה לשיניים.

הציעו וחתכו בין הארוחות פירות טריים, פירות יבשים  במקום ממתק וכמובן ירקות על פי עונת השנה והמבחר הקיים.  הגבילו ממתקים או חטיפים ל- 1 ליום. יוגורטים, מעדנים חלב ומשקאות חלב שונים יכולים גם כן להיות פתרון מוצלח ומגוון לארוחות הביניים, וזאת בזכות זמינות הסידן שבהם, שנחוצה למערכת השלד והשיניים, ומגוון מוצרים אלו, שאינו משעמם אף פעם.

 טבלת כריכים מעוצבת לכל ילד אפשר להוריד בחינם כאן

 

לסיכום: זכרו, אתם ההורים להוות דוגמא אישית, ולבסס את כל הנאמר כאן: אכילה מסודרת, ליד שולחן, שתיית מים, אכילת פירות וירקות. הקניית הרגלי תזונה נכונים או שינויים מתחילה בהעברת מסר, והטמעת הערכים בצורה הדרגתית.

 

טיפים מאת  איילת נדיב, דיאטנית קלינית M.s.c, מנהלת מחלקת דיאטה, רשת סטודיו C